Dobbelt så dyrt på kreditt

5,1 prosent nominell rente per måned høres kanskje greit ut. Men den årlige effektive renten er på hele 91,4 prosent!

Det lønner seg å lese det som står med liten skrift. Selv om det ikke er så mye.  Foto: Deal.no
Det lønner seg å lese det som står med liten skrift. Selv om det ikke er så mye. Foto: Deal.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ingen godt bevart hemmelighet at det er dyrt å kjøpe på kreditt. I vår jakt etter terrassevarmere til helgens guide kom vi imidlertid over en avtale det er lenge siden vi har sett maken til.

Ved første øyekast ser det kanskje ikke så ille ut. Terrassevarmeren Greenway Rio koster 2.990 kroner om du kjøper den kontant. Velger man finansieringspris, betaler man 114 kroner hver måned, i 36 måneder.

Så kommer den lille skriften: Kredittkjøpspris, 5.964 kroner. Det er 16 skarve kroner unna å være dobbelt så dyrt.

Les også: Seks ganger så dyrt på krita!

1,8, 5,2 eller 90,47 prosent rente?

I kjøpsbetingelsene står det pent forklart at rente per måned er 1,8 prosent. Effektiv rente per måned er 5,20 prosent. Det høres kanskje ikke så ille ut - litt høyere enn boliglånsrenten, er det lett å tenke.

Nøkkelordet er "per måned". Boliglånsrentene oppgis per år. Effektiv rente på dette kredittkjøpet er svimlende 90,47 prosent!

Vi har brukt DinSides effektiv rente-kalkulator for å beregne årlig effektiv rente. Har du planer om å handle på kreditt, vil vi sterkt anbefale at du gjør det samme for å finne ut hvor mye renter du faktisk betaler. 1,8 og 5,20 prosent er omtrent så langt unna 90 prosent på skalaen man kan komme.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer