Dørmatte som suger møkk

Fiffig løsning fra Japan.

Denne dørmatten suger. Ja, faktisk. Foto: Produsenten
Denne dørmatten suger. Ja, faktisk. Foto: Produsenten Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Man tar seg i å savne vinteren når vår og sommerbein drasser med seg både sand, grus og annen skitt innendørs. Eller nei, ikke savne vinteren kanskje. Men uansett - sand og grus er greit ute, men ikke inne.

Og virkemiddelet de fleste tar i bruk i heimen er dørmatter. De vanlige mattene de fleste av oss er kjent med, krever som regel en viss egeninnsats fra skoeieren for å ha effekt på ruskforekomstene. Dette har imidlertid japanske Paionia Furyoki gjort noe med.

Astma eller allergi? Da bør du vurdere sentralstøvsuger

Matte som suger

De har laget en avansert dørmatte der små dyser står tett i tett. Dysene aktiveres ved at sensorer merker at folk nærmer seg matten. Straks skoene er på matten suges sålene tomme for rusk, sand og støv. Etter litt forsiktig bevegelse over dysene kan skoene trygt bli med inn i bygningen uten å skitne til gulvene.

Mindre rusk: Hvor kommer egentlig støvet fra?

Mattene måler en halv gange en meter, og kommer med eget sugesystem og en oppsamlingsenhet for rusket. Denne kan du lett tømme i nærmeste bakhage - eller søppeldunk. Informasjonen vi har funnet sier imidlertid ingenting om hvordan matten takler vann og gjørme.

Men så var det prisen da ...

Mattene kommer i tre fasonger, alle til en pris av 500.000 yen. Det tilsvarer nær 38.000 kroner etter dagens kurs. Du skal med andre ord være bra plaget for å vurdere denne i et privat hjem, men vi kan absolutt se for oss effekten på både inneklima og ikke minst renholdsbudsjetter i offentlige miljøer.

Teppe under teppet gjør det lettere å støvsuge

Ble dette for dyrt? Tenkte det ja. Her er noen billigere alternativer som kan skaffes i diverse butikker nå:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer