Drep mordersneglen nå!

Ellers risikerer du at 2011 blir et rekordår for brunsneglene.

FESTMÅLTID: Mordersneglene jafser det meste i seg. Inkludert sneglelik - om det måtte være på menyen. Foto: Karoline Brubæk
FESTMÅLTID: Mordersneglene jafser det meste i seg. Inkludert sneglelik - om det måtte være på menyen. Foto: Karoline Brubæk Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dersom du vil unngå at mordersneglen skal overta hagen din, bør du begynne nå. Danske eksperter spår nemlig at 2011 vil bli et rekordår for de slimete eklingene - på grunn av mye nedbør, melder fpn.dk.

Brunsneglen, eller Iberiaskogsneglen som den egentlig heter, er nemlig helt avhengig av fuktighet for å overleve.

Dette tåler de ikke: Fryser bort brunsneglene

Flinke til å legge egg

Et fuktig klima er optimalt for mordersneglens forplantning, for det fører til at de forhatte sneglene blir kjønnsmodne, ifølge fpn.dk.

- Det ligger an til å bli et snegleår til neste år. Det er nå man bør gjøre en ekstraordinær innsats for å ta livet av så mange mordersnegler som mulig, sier biolog Hans Erik Svart, fra Skog- og Naturstyrelsen i Danmark.

Mordersneglens egg er noe du ikke vil ha i hagen din. Bare i løpet av en sesong kan sneglen faktisk legge opptil 400 egg, noe som gjør at det fort blir mange av dem.

Husdyr? Her er krypene du ikke vil ha i huset ditt

Fritt fram for sneglen

I motsetning til danske eksperter, vil ikke Arild Andersen, professor og forsker i Bioforsk, spå at 2011 blir mordersneglens år.

– Det er ikke mulig i dag å forutsi populasjonen om et år. Det er mange faktorer som spiller inn, sier Andersen til DinSide.

Han mener at det fortsatt skje ting i naturen som kan eliminere det som har skjedd i sommer. Men for å være på den sikre siden, vil Andersen likevel oppfordre folk til å lete etter mordersneglens egg i hagen.

- På denne tiden av året slutter vi å bruke hagen. Da er det fritt fram for sneglen, forteller forskeren.

Så dersom du vil unngå at sneglen overtar hagen din, bør du se etter dette:

- Eggene er hvite, 3-4 mm og trillrunde. Ofte ligger de i klaser. Mordersneglen er ikke så veldig flinke til å gjemme eggene sine, så rot litt under steiner og planker i hagen, råder Andersen.

Andersen anbefaler å samle alle eggene i en bøtte eller skål, og helle kokende vann over.

Omstridt forslag: Vil bruke arbeidsledige for å bekjempe den brune mordersneglen

Slik blir du kvitt dem

DinSide har tidligere skrevet om hva du kan gjøre for å kvitte deg med de slimete skadedyrene.

Her er noen av forslagene:

  • Preparatet Nemaslug inneholder små parasitter som gir brunsneglen ufrivillig spisevegring, som leder til død i løpet av et par uker. Skal være mest effektiv på yngre snegler.
  • Kok eller frys dem.
  • Klipp plenen ofte. Sneglene liker mørke og fuktige steder.
  • Strø salt på sneglen - da dør den. Eventuelt kan du spraye den med salmiakk, da den ikke ødelegger plantene rundt.
  • Brunsneglen elsker mørke ølsorter. Ta en isboks, skjær ned kantene, men la hjørnene stå igjen. Sett på lokk, slik at regnvann ikke vanner ut ølet. Grav boksen litt ned i bakken, slik at det blir lettere for sneglene å komme til - og så skal du kunne tømme ut øl og snegler et par ganger i døgnet.
  • Strø kaffegrut rundt bedene, dette liker visst ikke sneglene.
  • Pinnsvin og grevling er gode venner å ha i hagen. De hjelper deg nemlig med å bli kvitt mordersneglen.

Og hva gjør du med døde brunsnegler? Grav dem ned i hagen, så blir de til ny jord.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer