Google lanserer YouTube TV

Drepte Google nettopp kabel- og satellitt-TV?

KOMMENTAR: For 300 kroner i måneden kan abonnementene strømme mer enn 40 forskjellige TV-kanaler gjennom en app som allerede ligger i TV-en din. 

YouTube-sjef Susan Wojicki presenterer YouTube TV under en seanse i Los Angeles, 28. februar. Det var intet godt nytt for de tilbydere av tradisjonell kabel- og satellitt-TV.  Foto: AP Photo/Reed Saxon
YouTube-sjef Susan Wojicki presenterer YouTube TV under en seanse i Los Angeles, 28. februar. Det var intet godt nytt for de tilbydere av tradisjonell kabel- og satellitt-TV.  Foto: AP Photo/Reed Saxon Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Google har nettopp annonsert den nye strømmetjenesten YouTube TV. Tjenesten gir abonnentene tilgang til å strømme en rekke vanlige TV-kanaler via Internett - via hvilken som helst bredbåndsleverandør. I tillegg får de tilgang til YouTube Red (YouTube uten reklame og full tilgang til Spotify-konkurrenten Google Music).

Og prikken over i-en: Seks forskjellige familiemedlemmer kan se på inntil tre kanaler - samtidig, og lagre så mange opptak de ønsker i nettskyen.

Bjørn Eirik Loftås er Dinsides dataredaktør. Foto: Per Ervland
Bjørn Eirik Loftås er Dinsides dataredaktør. Foto: Per Ervland Vis mer

Selskapet skal ha brukt to år på å utvikle tilbudet, og forhandlet seg fremt til avtaler med mange store TV-kanaler, inkludert storheter som ABC, CBS, NBC, FOX, ESPN, FX, Syfy og National Geographic - totalt er det snakk om rundt 40 kanaler.

Alle disse inngår i en grunnpakke som vil koste 35 dollar i måneden (ca 300 norske kroner), og da er altså YouTube Red inkludert (koster ca 100 norske kroner løst).

Det er også mulig å abonnere på ekstrakanaler, inkludert filmkanalen Showtime og fotballkanalen Fox Soccer Plus.

Grunnpakke+tillegg-prinsippet minner svært mye om hvordan de tradisjonelle kanaltilbyderne opererer, som Get, Canal Digital og RiksTV - men med en vesentlig forskjell: YouTube er løsrevet fra proprietær infrastruktur - du trenger bare en dings med internettilgang.

Og her kommer rosinen i pølsa for både Google og deg: Har du en nyere TV, vil den nesten helt sikkert allerede ha YouTube-appen innebygd. Du behøver altså ikke å gjøre noe som helst, annet enn å starte en app via fjernkontrollen.

Du trenger verken en egen mottakerboks, programkort, antenner eller kabler til de rommene du vil se TV. Du setter bare TV-en der du vil ha den, kobler den til det trådløse nettet i huset, og starter YouTube-appen via den eneste fjernkontrollen du trenger.

Hvis du vil bruke TV, da. Du kan like gjerne bruke PC, mobil eller nettbrett, fra hvor som helst. Spiller ingen rolle. Snart har du helt sikkert både 5G og mobildatapakke uten begrensninger.

Snakk om å bli løsrevet fra den firkantede boksen i stua!

Google sier at de i første omgang satser i USA, og i markeder der tv-tilbudet per i dag ikke er godt nok. Men man skal ha bra store skylapper for ikke å skjønne at det er dette som er fremtiden.

Og når en så stor aktør som Google kommer på banen, er det på høy tid å gire opp farten hos de tradisjonelle kanaltilbyderne.

Flere av de norske kanaltilbyderne har allerede strømme-apper med kanalene klare, men de er kun tilgjengelig for eksisterende kunder. Det betyr at jeg ikke kan abonnere på for eksempel Gets strømme-apper, uten samtidig å være kabelkunde hos selskapet.

Fra nyttår har det vært mulig å være bare bredbåndskunde hos Get og Canal Digital, uten å abonnere på TV-kanalene. Snart bør det også være mulig å være bredbåndskunde ett sted, og abonnere på TV-pakke fra en helt annen tilbyder - via en app som kan brukes overalt.

Først da vil det være fri konkurranse, og først da vil de tradisjonelle kanaltilbyderne ha en sjanse til å stå imot når de store, internasjonale aktørene banker på døra. Det kan skje før de aner det.

Les også:
Viktig opplysning til deg som vurderer å kutte ut vanlig TV
TV-grepet som forandrer alt


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer