Drømmehus på billigsalg

Er det nå du bør kline til og kjøpe feriehuset i USA?

Publisert
Sist oppdatert
USA er et sterkt samfunn og jeg tror prisene kommer til å gå opp igjen.Knut Helsingeng, fornøyd boligkjøper


Folk i USA sliter med å betale overbelånte boliger. Samtidig har folk med betalingsproblemer også problemer med å få solgt boligene sine. Økonomene mener vi nå ser en svak resesjon som rammer boligmarkedet i USA og Europa.

Såkalte short sales har blitt vanligere. Tidsskriftet Inside Mortgage Finance skriver at en av fem boliger som nå legges ut for salg i USA er short sale.

Også det norske selskapet Floridabolig har nå slike boliger for salg.

Slik rammer resesjon deg

Kjøp nå, mener noen

- USAs økonomi er i krise og vi vet ennå ikke når det stopper. Men etter en nedgang kommer en oppgang, sier Tom Andersson, redaktør i magasinet Bolig i utlandet til DinSide. - Det er ingen som kan spå, og vi vet ennå ikke hvor mye mer boligmarkedet i USA kommer til å gå ned. Som investor vil jeg si: Vent. Som nytelseskjøper vil jeg si: Go!

Lav dollar


Men med et godt arbeidsmarked i Norge og en dollar som ikke har vært billigere på 28 år, er det flere som ønsker å kjøpe bolig i USA nå. Knut Helsingeng (59) fra Tromsø har kjøpt flere boliger i Florida, den første i 1980 da dollarkursen var på samme lave nivå som nå. Han mener at den lave dollarkursen og nedgangen i boligmarkedet gjør det gunstig å kjøpe bolig i USA nå.

- Jeg kjøpte bolig også i fjor. Nå kan man gjøre bedre kjøp enn hva jeg gjorde fordi dollaren er så lav, sier Helsingeng til DinSide.

En av Helsingsengs boliger er et hus på 270 kvadratmeter med svømmebasseng. Huset kostet i 2007 400.000 dollar ferdig møblert. Per 2. juli i fjor kostet en dollar 5,9 kroner ifølge Norges bank, det vil si at Helsingengs bolig kostet 2,36 millioner kroner. Helsingeng kjøpte også en leilighet på som kostet 320.000 dollar, altså 2,30 millioner kroner.

Hadde Helsingeng ventet med å kjøpe til i år hadde han betalt 1,96 millioner dollar for huset og 1,91 millioner for leiligheten. Han hadde spart 880.000 kroner på å vente.

- Man får svært mye for pengene. USA er et sterkt samfunn og jeg tror prisene kommer til å gå opp igjen. Selv har jeg et tre- til femårsperspektiv på investeringen. I mellomtiden leier jeg ut boligene gjennom et utleieselskap som tar seg av alt det praktiske.

Vil snu

I Florida tyr folk til uortodokse salgsmetoder. Men i løpet av et par år vil trenden snu, tror meglerne.

Foto: Hans Kristian Krogh-Hansen
I Florida tyr folk til uortodokse salgsmetoder. Men i løpet av et par år vil trenden snu, tror meglerne.

Foto: Hans Kristian Krogh-Hansen Vis mer


Men meglerbransjen tror ikke det går blir mye lavere:

- Det vil snu, vi vet ikke helt ennå, men i løpet av et par år vil prisbildet være annerledes, sier Walter Molony, analytiker i meglersammenslutningen Realtor til DinSide.

I en analyse fremgår det at Realtor forventer en renteoppgang både i 2008 og i 2009. Likevel ser de en prisvekst på rundt fire prosent på nye boliger ved andre kvartal i 2009.

Det tre store statene for utenlandske boligkjøpere er Florida, Texas og California, ifølge en studie gjennomført av Realtor. Og i Florida tror de ikke at prisene blir mye lavere:

- Vi ser at mange av dem som kjøpte boliger for to til fire år siden sliter. Når de nå sliter, vil de ikke selge med tap og mange sitter derfor på boligene sine. Vi forventer en nedgang, men at det i løpet av en toårsperiode vil endre seg, sier eiendomsmeglere Nancy Macaluso fra Palm Beach til Dinside.no - Vi har også et klima som alltid gjør det attraktivt å kjøpe bolig her.

Visste du dette om utlendinger som kjøper bolig i USA:

 • Kjøperens hensikt med ferieboligen er å ha et feriested for familie og venner.
 • Median kjøpspris var 299.500 dollar, det vil si at feriehuskjøperen betaler mer for sin feriebolig enn hva regulære statsborgere i USA betaler for sine. Median boligpris for nye boliger var i første kvartal, 2008, var 221.900 dollar.
 • 33 prosent av de utenlandske boligkjøperne i USA er europeere, mens asiater og nordamerikanere (utenfor USA) stod for henholdsvis 24 og 23 prosent. Topp fem-lista er Mexico, Storbritannia, Canada, India og Kina.
 • Den typiske kjøper uansett nasjonalitet kjøper enkeltstående bolig for en familie, mens utlendingene har en sterkere preferanse for leiligheter. 14 prosent av de utenlandske kjøperne betalte 750.999 dollar for eiendommen sin i USA. Kineserne legger igjen mest penger på boligkjøpet med en medianpris på 340.000 dollar.
 • 69 prosent av de utenlandske boligkjøperne finansierte kjøpet med boliglån, 28 prosent finansierte dem med kontanter. Ifølge studien er andelen av de utenlandske kjøperne som betaler kontant høyere enn blant US-amerikanske statsborgere.
 • AKTUELT


  Mer om

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer