Varmepumpe kjøling

Dropp «auto»

Det er spesielt to ting du bør huske på.

HUSK DETTE: Dersom du ikke regelmessig renses filterne på varmepumpa, kan strømregninga bli mye dyrere enn først tenkt. Video: Celina Stamper Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I fjor høst kjøpte du deg ei fin, ny varmepumpe for å holde varmen og spare penger.

Så er det plutselig sommer, det er rekordvarme i vente, og du mener at noen fortalte deg at varmepumpa også kan brukes for å kjøle ned huset.

Det er helt riktig, men det er en del ting du må huske på som er forskjellig fra vinterbruk.

Sjekk om den viktige slangen er der

Over halvparten av alle norske eneboliger har installert varmepumpe. I 2021 ble det solgt over 125 000 varmepumper i Norge, og totalt er det solgt over 1,5 millioner. De aller fleste av disse er luft-til-luft-varmepumper

De aller fleste har kjøpt varmepumpe med tanke på vinteren. Men den kan fint brukes også om sommeren. Spesielt i lange perioder med sterk varme er det fristende å sette den i kjølemodus.

Likevel er det ting du bør huske på før du setter fjernkontrollen på «cool».

Det aller første du må sjekke om du har en kondensvannslange montert på den delen av varmepumpe som sitter på veggen innendørs.

- Denne skal alltid være montert og vil garantert være det dersom du har brukt en installatør som har god kompetanse på luft-til-luft-varmepumper. Det er også et krav om at alle som installerer denne typen varmepumper er F-gass sertifisert forklarer daglig leder Rolf Iver Mytting Hagemoen i Norsk Varmepumpeforening (Novap).

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer