- Dropp auto!

Slik får du mest mulig utnyttelse av varmepumpa di.

RIKTIG INNSTILLING: Det er mye å sette seg inn i når du kjøper varmepumpe. Som for eksempel hva som er de mest optimale innstillingene for deg. Foto: Novap
RIKTIG INNSTILLING: Det er mye å sette seg inn i når du kjøper varmepumpe. Som for eksempel hva som er de mest optimale innstillingene for deg. Foto: Novap Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vinterkulda har for alvor meldt sitt inntog over landet, og varmepumpene går for fullt i mange boliger.

I sommer skrev vi om hvordan du skal bruke varmepumpa mest effektivt når det er varmt ute, men hvordan er det om vinteren?

Rådet fra Rolf Iver Mytting Hagemoen, daglig leder i Norsk Varmepumpeforening (Novap), er det samme:

- Dropp auto!

VARMEPOSE: Fryser du mye? Alt du trenger er en sokk, litt ris og en mikrobølgeovn for å løse det problemet! Video: Linn Merete Rognø. Vis mer

La den gå jevnt

På fjernkontrollen til varmepumpa di er det flere ulike symboler, som sol, iskrystall, dråpe og piler rundt i ring. Sistnevnte er funksjonen for automatisk valg av driftsmodus, altså at varmepumpa selv velger om den skal varme eller kjøle.

Det er denne funksjonen Hagemoen anbefaler å holde seg unna. Lar du varmepumpa bestemme og setter den i «auto», er det fare for at den begynner å kjøle når du fyrer i peisen.

- Velg solsymbolet som betyr oppvarming og velg deretter den temperaturen du vil ha i boligen, forteller han.

Noen ganger kan det være du syns det er for varmt i boligen og noen ganger for kaldt, men Hagemoen anbefaler at du alltid lar varmepumpa stå på.

Øverst ser du sol-symbolet for oppvarming, rett under der antall grader vi vil ha det inne og de tre strekene nedenfor viftesymbolet viser at viftehastigheten er stilt inn på nivå tre. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Øverst ser du sol-symbolet for oppvarming, rett under der antall grader vi vil ha det inne og de tre strekene nedenfor viftesymbolet viser at viftehastigheten er stilt inn på nivå tre. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

- Velg den temperaturen du ønsker og la varmepumpa gjøre jobben. Du kan gjerne justere viftehastigheten manuelt. Høyere viftehastighet gir mer effektiv drift og bedre fordeling av varmen.

Fungerer godt med vedovn

Selv om du må unngå auto på varme- og kjølefunksjonen, er det ingenting i veien for å velge automatisk viftehastighet.

- Ved bruk av automatisk viftehastighet vil vifta gå veldig sakte når innstilt temperatur er nådd, og den øker på igjen når det igjen er et oppvarmingsbehov. For best mulig fordeling av varmen og effektiv drift, er rådet å ha vifta på så høy hastighet som du er komfortabel med.

- Ha den gjerne på maks, for da fordeler den varmen best. Hvis du syns den støyer for mye, kan du eventuelt skru den ned et par hakk. Her kan du prøve deg fram og tilpasse selv. Om natta er det alltid greit å ha vifta på maks.

Hvis du fyrer med ved i tillegg til å bruke varmepumpe trenger du ikke å gjøre noe som helst med innstillingene. Varmepumpa merker at det blir varmere i rommet, og vifta i innedelen vil fortsette å sirkulere luften.

- Vedovnen fyrer bra, men varmen kan gå rett opp i taket. Det at vifta i innedelen fortsetter å gå, bidrar til å spre varmen fra vedovnen rundt i boligen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer