Tøymykner

Dropp det

- Ikke nødvendig, ifølge eksperter.

UNNGÅ VASKETABBEN: Vaskeekspertens råd er å sjekke med hånden før du setter på en maskin med klær. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Noen bruker det fordi det lukter godt, andre fordi klærne blir myke. Viktigheten av bruken er mer omdiskutert.

Ifølge vitenskapelig assistent ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO Lisbeth Løbak Berg, er det ikke nødvendig å bruke det.

Tøymykner, eller skyllemiddel som det også heter, smører fibrene i klærne dine, på samme måte som balsam pleier håret ditt. Det skal ifølge produsentene beskytte klærne mot slitasje og skal gjøre at de holder bedre på farge og fasong. Det er likevel noen klær som ikke skal skylles med skyllemiddel.

Samme effekt

Tøymykner består i grunn av tensider, som er en etterlikning av såpe, litt andre kjemikalier og parfyme. Tensider er den syntetiske versjonen av såpemiddel.

- Å få bort såperestene har noe nytte. Men, du får samme effekt av å bruke eddik eller natron som også er mer miljøvennlig. Folk liker at klærne lukter godt, eller er ekstra myke, og da har det en funksjon til personen som bruker det, men det er ingen nødvendighet.

Å bruke eddik i vaskemaskinen har DinSide skrevet om tidligere, men en ting skal man passe på.

- Syrer kan skade gummipakninger i vaskemaskinen, så man bør bruke eddik i fortynnet form, og ikke hele tida, har seniorforsker ved Sifo Kirsti Laitala tidligere fortalt.

Berg får støtte fra testingeniør Rich Handel i amerikanske Consumer Reports.

- Aldri bruk tøymykner, det er bortkastede penger, sier han i en video som har gått viralt TikTok.

- Ikke bare kan det irritere sensitiv hud, det kan etterlate et lag med rester på klærne dine og redusere absorpsjonsevnen på håndklær, fortsetter Handel.

Tøymykner eller skyllemiddel

Tensider har funksjonen at det skal skylle ut såpa fra selve vasken.

Ifølge Berg er det hvilke kjemikalier som er prioritert i middelet som avgjør om skyllemiddelet legger vekt på å mykgjøre, avlegge godlukt eller bare rense ut såpa fra vasken.

- Funksjonen til skyllemiddel er ellers å skylle ut såpa, men det er det ikke alle som vektlegger når de kjøper det. Andre kjøper det bare fordi klærne lukter godt etterpå, sier Berg.

Berg mener altså dette er noe en ikke trenger å bruke. Hun understreker at tensider i skyllemiddel ofte er av de mindre biologisk nedbrytbare typene og da også er dårlig for naturen.

Hun legger også til at hvis en bruker skyllemiddel på håndklær vil de bli mykere, samtidig som oppsugingsevnen går ned.

VÆR FORSIKTIG: Denne rengjøringssprayen kan man se på flere sosiale medier, men det som kan være en fin måte å friske opp møbler, sengetøyet og kanskje lukten i hjemmet ditt på, kan også by på små problemer. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Kjemisk balsam

Tøymykner hadde en helt spesifikk funksjon da det ble oppfunnet, forklarer Berg.

- Det legger seg jo litt på stoffet, kall det et belegg. Det at det blir værende på materialet gjør at det blir mindre statisk. De syntetiske tekstilene ble mer utbredt etter andre verdenskrig. Det var da vi som samfunn begynte med kjemisk såpe.

Ifølge Berg var det ikke kroppsnære plagg, som ble laget da av syntetisk materiale da skyllemiddelet ble oppfunnet, men plagg som jakker og bukser.

- I dag er over 60 prosent av klær syntetiske og mange av disse er kroppsnære plagg. Det er jo materiale som i seg selv ikke er så gode på å hemme lukt. Når man bruker skyllemiddel på dem, vil lukten også forsterkes.

Aldri ull

Det er også noen klær du ikke skal bruke det til. Mer spesifikt treningsklær, og ull.

- Ull er et proteinbasert fiber som er sensitivt mot varierende pH-verdi, og spesielt ved basiske verdier toves det mer. Hvis man skulle brukt noe annet enn tøymykner. kunne man brukt balsam!

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer