Tøymykner

Dropp det

- Ikke nødvendig, ifølge eksperter.

UNNGÅ VASKETABBEN: Vaskeekspertens råd er å sjekke med hånden før du setter på en maskin med klær. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Noen bruker det fordi det lukter godt, andre fordi klærne blir myke. Viktigheten av bruken er mer omdiskutert.

Ifølge vitenskapelig assistent ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO Lisbeth Løbak Berg, er det ikke nødvendig å bruke det.

Tøymykner, eller skyllemiddel som det også heter, smører fibrene i klærne dine, på samme måte som balsam pleier håret ditt. Det skal ifølge produsentene beskytte klærne mot slitasje og skal gjøre at de holder bedre på farge og fasong. Det er likevel noen klær som ikke skal skylles med skyllemiddel.

Samme effekt

Tøymykner består i grunn av tensider, som er en etterlikning av såpe, litt andre kjemikalier og parfyme. Tensider er den syntetiske versjonen av såpemiddel.

- Å få bort såperestene har noe nytte. Men, du får samme effekt av å bruke eddik eller natron som også er mer miljøvennlig. Folk liker at klærne lukter godt, eller er ekstra myke, og da har det en funksjon til personen som bruker det, men det er ingen nødvendighet.

Å bruke eddik i vaskemaskinen har DinSide skrevet om tidligere, men en ting skal man passe på.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer