Kjøkkenpapir

Dropp det!

- Lager små riper hver gang.

IKKE BRUK DET: Kjøkkenpapir er absolutt praktisk å ha i hus, men bør ikke brukes på alt. Video: Linn Merete Rognø. Vis mer
Publisert

Kjøkkenpapir er alltid kjekt å ha i hus og lettvint å ty til når det blir kliss ved middagsbordet eller søl under matlaging.

Men det er noen overflater du ikke bør tørke med kjøkkenpapir. Det kan nemlig føre til permanente skader.

Papirfibre ødelegger

Brilleglass er et eksempel på dette.

- Tørkepapir er, som all type papir, laget av fibre. Og disse fibrene har en størrelse som gjør at det blir liggende noen igjen på brilleglasset. Når man gnir disse fibrene rundt på glasset, lages det små riper hver gang. Dette er grunnen til at papir ikke er optimalt for å rengjøre brilleglass, forklarer Olav Torgersen, optisk ansvarlig i Synsam Group.

Arne Aasrud, produktsjef og optiker hos Specsavers, er enig, og forteller at når tørkepapiret lager riper på brilleglass vil dette forstyrre synet til den som bruker brillen.

- Ripene kan ikke poleres bort eller fjernes, så det er smart å ta godt vare på brillene sine, sier Aasrud.

I stedet for tørkepapir er det mikrofiberklut du bør bruke, tipser de to ekspertene.

- Til brilleglass og kameralinser er det utviklet spesielle mikrofiberkluter som er det beste til å rengjøre optikken med uten at den skades. I tillegg til mikrofiberkluter finnes det spesielle brillesprayer og engangsservietter som er utviklet til formålet. Mange av disse preparatene har en dugghindrende effekt i tillegg, noe som kan være smart nå i den kjølige og fuktige årstiden, sier Aasrud.

Skjør skjerm

Når skjermen på pc-en, mobilen eller nettbrettet er dekket med fettete fingermerker, tyr man gjerne til tørkepapir for å rengjøre overflaten. Men hold alt av tørkepapir langt unna skjermen.

Det mener Alf Leifseth, produktsjef for Lyd & bilde hos Power:

- Skal du unngå riper, bør du aller helst benytte kluten som medfølger i skjermrenspakken. Utenom dette, er myk mikrofiberklut den desidert beste løsningen for renhold og støvtørking, sier Leifseth.

For å vaske av fettete fingermerker er trikset å spraye en liten mengde egnet skjermrens på kluten og tørke over skjermen uten å trykke hardt, understreker han.

- For all del ikke bruk universalrengjøringsmidler beregnet til husvask. Årsaken til det er at de inneholder slipemidler. En LCD-skjerm inneholder også bittesmå «porer» som kan trekke til seg fukt om du sprayer vann direkte på panelet, eller bruker våt klut, forklarer Leifseth.

- Er det bare støv som skal fjernes, kan du benytte en tørr klut, legger han til.

Lakkerte tremøbler

Rengjøringsekspert, Vibeke Scavenius hos CityMaid, anbefaler mikrofiberklut som det absolutt beste redskapet til å vaske skjøre skjerm-overflater, samt overflater i høyglans:

- Mikrofiber er et skånsomt tekstil som effektivt trekker til seg støv og skitt i både tørr og fuktig tilstand. Kluter som er beregnet til glassoverflater kan brukes på de fleste områder uten å lage riper, sier hun.

Et annet eksempel på dette, er lakkerte tremøbler med glatt overflate. Tørkepapirets grove tekstur kan lage svake riper på møbelet, så bruk heller en myk mikrofiberklut, anbefaler rengjøringseksperten.

- De fleste mikrofiberklutene trenger ikke å kombineres med såpe for tilstrekkelig rengjøring, som regel holder det å fukte kluten med rent vann, sier Scavenius.

Men er det snakk om tøffere flekker, kan du ty til pussemiddel beregnet for møbler – eller det geniale oliven- og sitrontrikset som vi testet for en tid tilbake:

Her kan du se hvor lekende lett vi fjernet flekkene på trestolen!

Riktig bruk av tørkepapir

Flekker på sofaputer eller gulvtepper kan være tøffe å få bort, men forsøker du å fjerne flekkene ved å gni dem med tørkepapir, kan det raskt gjøre alt verre. Væsken fra flekken vil i stedet trykkes ned i tekstilet og sitte enda bedre fast.

Derimot er det lurt å legge litt tørkepapir oppå den fuktige flekken og trykke forsiktig, tipser Ingun Grimstad Klepp, professor og tekstilforsker. Da vil papiret heller suge til seg væsken.

Med den smarte «strykemetoden» viser vi deg riktig bruk av tørkepapir!

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer