Hvordan sortere gavepapir

Dropp dette gavepapiret

Forurensende, brannfarlig og kan knapt kalles «papir».

PAKKE GAVER: Glanset gavepapir og gavebånd av plast bør du styre langt unna. Video: Linn Merete Rognø. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange synes gjerne at det er stas å både gi og få gaver som er ekstra pent innpakket med skinnende papir, blank sløyfe og kanskje litt glitter.

Men som det heter: «Alt som glitrer er ikke gull»; for glanset gavepapir og blanke gavebånd i plast er det siste du bør bruke til å pakke inn gaver med.

- Sjekk innsiden av rullen

I julen bruker vi enorme mengder gavepapir, og glanset papir er noe av det minst miljøvennlige du kan pakke inn gaver med, ifølge Mia Bjerkestrand, rådgiver i Framtiden i våre hender.

- Lag på lag med plast og kjemikalier må til for å gi gavepapiret glans, glitter eller sterk farge, sier Bjerkestrand.

Altså kan det knapt kalles «papir»:

- Glanset gavepapir ser ut som papir, men har omtrent ikke noe papirfiber i seg. Det består i all hovedsak av fargestoffer og leire, så det kan ikke gjenvinnes til papir, bekrefter Sylvelin Aadland, ansvarlig for Sortere i LOOP.

Brannfarlig er det også, opplyser hun.

- Noen velger gjerne å brenne gavepapir i peisen, men fyrer du med glanset papir, dannes det ekstra mye sot, og mye sot øker faren for pipebrann, sier Aadland.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer