Trender i hjemmet

Dropp dette på soverommet

Nå skal soverommet være koselig, komfortabelt og gi følelsen av at du er på hotell. Men det er spesielt én ting du bør droppe.

HOTELLFØLELSE: Soveromstilen 2022 er preget av kos, tekstiler og komfort. Fargene er dempet, overflatene myke og TV-en er kastet ut. Foto: IFI
HOTELLFØLELSE: Soveromstilen 2022 er preget av kos, tekstiler og komfort. Fargene er dempet, overflatene myke og TV-en er kastet ut. Foto: IFI Vis mer
Publisert

Om det er vegg-til-vegg-teppe på soveromsgulvet, tre lag med gardiner eller store puter og sengegavl er det hotellfølelsen man skal etterstrebe nå.

Kreativ leder hos IFI (Informasjonskontoret for farge og interiør) Bjørg Owren, gir oss trendbildet for soverommet i 2022.

For ro og hvile

Hun forteller til DinSide at nordmenn ikke tar det seriøst at soverommet er rommet for restitusjon, ro og hvile.

– Soverommet skal ikke være lagerplass eller utstillingslokale. Omgivelsene påvirker oss når vi legger oss, mens vi sover og når vi våkner.

Owren forteller viktigheten av å velge riktige farger, tekstiler og komfortable møbler som kan hjelpe oss til å få en god natts søvn.

Ikke mer TV

Det er også et apparat som ikke lenger har plass på soverommet. Nemlig TV-en.

– At TV ikke er et fast møbel på soverommet lenger skyldes nok at vi ser mer på bærbare enheter, forteller Owren som tror at folk koser seg like mye med film og serier godt stablet opp blant myke puter i senga nå som før.

– Jeg tror vi undevurderer effekten av hvordan rommet og interiøret påvirker oss, når vi sliter med å sove, forteller hun.

Kan gjøre deg til B-menneske

Søvnforskjer Ståle Pallessen ved Universitetet i Bergen forteller at søvnforskere generelt sett mener at elektroniske medier ikke hører hjemme på soverommet.

– Det er flere aspekter ved elektroniske medier som kan være forstyrrende eller problematisk, forteller han.

Det ene er lyset, i og med at de fleste mobil- og TV-skjermer i dag er basert på LED teknologi og utgir mye blått og grønt lys.

– Det er problematisk fordi lys med slike bølgelengder har en særlig våkenhetsstimulerende effekt. I tillegg vil blålyseksponering om kvelden gjør deg mer B-menneske – som kan gjøre at en sovner senere enn en ønsker, og dermed kan bidra til forkortet søvn hvis en om morgenen må stå opp før en våkner naturlig for å nå skole, jobb eller andre forpliktelser, sier han.

DEMPET ROLIGHET: – Trenger du litt ekstra piff om morgenen kan trendfargen gult være verdt å teste. Dempede rosa-, fersken- og rustfarger er også gode soveromsfarger, sier fargeekspert Bjørg Owren hos ifi.no. Foto: IFI
DEMPET ROLIGHET: – Trenger du litt ekstra piff om morgenen kan trendfargen gult være verdt å teste. Dempede rosa-, fersken- og rustfarger er også gode soveromsfarger, sier fargeekspert Bjørg Owren hos ifi.no. Foto: IFI Vis mer

Begge bidrar til å forstyrre søvnen

Pallesen forteller at når det gjelder mobilskjermene er disse forholdsvis små, og de fleste mobiler har nattmodus som slår seg på automatisk om kvelden – der det blå lyset i stor grad er filtrert vekk.

– I sum - selvsagt avhengig av måten disse mediene brukes på - er det ikke å anbefale å ha noen av dem på soverommet, da begge bidrar til å forstyrre søvnen, via noen ulike mekanismer, sier han og ramser opp:

– TV - primært via lyset, men delvis kan innholdet også gi aktivering. Mobil - delvis via lyset, men kanskje mer via innholdet og måten vi interagerer med den på og det faktum at mobilen kan sende signaler til oss uten at vi alltid kan forutse dette, forlkarer Pallesen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer