Adventsstake

Dropp dette!

Det er første søndag i advent, og i de mange hjem er folk allerede i gang med julepyntinga. Men før du lager til adventskransen, må du huske på dette.

IKKE GJØR DETTE: Kombinasjonen av brennende lys og brennbare organiske materialer er svært brannfarlig. Foto: Shutterstock/NTB
IKKE GJØR DETTE: Kombinasjonen av brennende lys og brennbare organiske materialer er svært brannfarlig. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

Brennende lys er både hyggelig og feststemt. Det har også blitt mer og mer trendy å pynte til julen med jordens skatter som mose, granbar og kongler fra skogen. Men dersom du blander levende lys inn i miksen, kan det fort bli farlig.

Desember er ifølge Norsk brannvernforening en av årets verste brannmåneder. For en trygg og brannfri jul har det derfor noen gode og viktige råd før man entrer den første adventshelga.

Disse lysene bør enten fjernes helt eller erstattes med LED-lys. Foto: Shutterstock/NTB
Disse lysene bør enten fjernes helt eller erstattes med LED-lys. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer

Direkte brannfarlig

De siste årene har Norsk brannvernforening sett flere tilfeller av at adventskranser har blitt dekorert med blant annet tørkede blomster og kongler, i kombinasjon med levende lys.

– Dette er direkte brannfarlig, advarer administrerende direktør Rolf Søtorp i Norsk brannvernforening til DinSide.

Han forteller at levende lys ikke har noe å gjøre i nærheten av brennbart materiale.

– I adventskranser, oppsatser eller i verste fall på juletreet vil flammen fra et stearinlys kunne fanges opp lenge før lyset er nedbrent, sier Søtorp.

Søtorp legger til at det ikke skal mer til enn et ustødig stearinlys eller et øyeblikks uoppmerksomhet før man har et branntilløp.

– Bruk levende lys på en forsvarlig måte, og tenk brannsikkerhet også når du pynter hjemmet til jul, sier han.

Uheldig trend

Søtorp mener også at slike adventskranser er en uheldig trend.

– Når det gjelder adventskranser registrerte vi i fjor på denne tiden at noen motemagasiner fremmet laging av slike dekorasjoner som en del av pynten til jul. Det mente vi var svært uheldig og at det var nærmest å oppfordre til å lage brannfeller i de tusen hjem, sier han til DinSide.

Og dersom du ikke ønsker å droppe lysene helt fra adventskransen, har han en god erstatter.

– Ellers på julepynten er det lurt å bruke LED-belysning i størst mulig grad siden led normalt utvikler lite varme.

Brannmånedene

Kommunikasjonssjef i IF, Sigmund Clementz forteller at vintermånedene desember til februar kalles for brannmånedene i Norge.

– I Norge oppholder man seg mye innendørs om vinteren og bruker blant annet mye ved i peisen og har på levende lys. Dessverre skjer en del branner tilknyttet jule- og nyttårshelga.

Han forklarer dette med at man ofte har mye mer besøk og at det å gå en «brannrunde» rundt i huset kanskje går i glemmeboka etter en lang og hyggelig kveld.

– Min oppfordring i juletida er å gå en ekstra brannrunde i huset, forteller han og ramser opp en smørbrødliste:

  • Pass spesielt på at alle komfyr- og platetopper er slått av. Er det rester igjen, kan også tørrkoking bli til brann eller en røykutvikling som er giftig.
  • Sjekk at julelysene på treet er trukket ut med støpselet. Sjekk også før man henger dem på treet at lyslenka er intakt og ikke har noen knekk på ledningen.
  • Ta en ekstra runde og sjekk at alle levende lys er slukket.
  • Selv om strømmen er dyr om dagen anbefaler han ikke at oppvaskmaskiner, vaskemaskiner eller tørketromler går når "huset" sover, av brannhensyn. Da bør man heller sitte oppe en ekstra time for å passe på.
  • Sjekk på første runden at røykvarsleren og batteriet virker.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer