Helligdag

- Dropp dette

Du kan risikere bøter.

DROPP DETTE: Du bør ikke lage støy som sjenerer naboene på helligdager. Foto: encierro / Shutterstock / NTB
DROPP DETTE: Du bør ikke lage støy som sjenerer naboene på helligdager. Foto: encierro / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kanskje skulle du klippet gresset, men på søndager og helligdager - som i morgen og mandag - bør du styre unna dette. Dersom hagearbeidet er for støyende, kan naboene dine faktisk ringe politiet.

På pinseaften skal freden senke seg fra 16.00, ifølge Lovverket.

- Politiet har ofte mye å gjøre, så det er ikke sikkert det blir prioritert. Men i ytterste konsekvens kan man risikere bøter, sier advokat Morten Fæste i Huseierne.

Det er ikke bare gressklipperen du bør styre unna på helligdager. Loven gjelder også for alt bråk og støy. Det skal nemlig ikke være noe støy som sjenerer naboene.

Dette er loven

I Norge har vi en lov om helligdager og helligdagsfred. Bryter du denne, kan du i ytterste konsekvens straffes med bøter. Loven gjelder for de ulike helligdagene, men også for søndager.

Loven beskriver følgende:
På helligdag fra klokka 00 til klokka 24 samt påske-, pinse- og julaften etter kl. 16 skal det være helligdagsfred som ingen noe sted må forstyrre med utilbørlig larm, står det i
lov om helligdager og helligdagsfred.

Har du allergi mot insekter, eller tror du kan ha det, kan det være risikabelt å drikke søt drikke fra boks - som en veps i verste fall har forvillet seg nedi. Video: Embla Hjort-Larsen / AP Vis mer

Ikke gjør dette

- Hvis du bor i blokk, bør du heller ikke pusse opp på helligdager, forteller Fæste til DinSide.

Man skal heller ikke plassere private eiendeler i gangen, dette gjelder for hele året.

- Felles gang er et fellesareal. Av hensyn til brannsikkerhet på fare for rømningsvei, skal det ikke stå private ting der, sier han videre.

Gjelder også på hytta

I en travel hverdag kan det for mange være naturlig å bruke nettopp helligdager og søndager til litt dugnadsarbeid enten hjemme eller på hytta. Det være lurt å droppe det mest støyende arbeidet, eller i hvert fall snakke med naboene for å sjekke at litt støy er greit for eksempel midt på dagen, ifølge Fæste.

De samme reglene gjelder også for hytta, og her er det kanskje spesielt viktig å huske på at mange er på hytta for å nyte rolige dager, og lett kan irritere seg over støy.

- Vi får inn en del henvendelser om støy når det er helligdager og ferie. Mange av medlemmene våre irriterer seg også over at naboen bygger på hytta, og lurer på om de har lov til det, forklarer Fæste.

Ellers er trær som tar sol og utsikt et vanlig irritasjonsmoment hele året.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer