For mange er kaffe obligatorisk på morgenen, og dermed blir kanskje kaffetraktere du har stående hyppig brukt. Men er det lenge siden du ga den en ordentlig rens? Det kan være lurt, spesielt om du bruker kaffetrakteren ofte og ønsker å få optimal kaffesmak.
Smaken forringes
Selv om kaffetrakteren din kanskje er av de beste, kan trakteren fortsatt lage dårlig kaffe om den ikke rengjøres regelmessig.
- Ved rens løses belegg og kaffepartikler seg opp og skylles ut, slik at den nye kaffen som skal traktes får et rent utgangspunkt og smaker som den skal, sier salgssjef hos Solberg & Hansen, Hege Lund-Zetterquist til DinSide.
Hun forteller videre at du også bør skylle og vaske alle de løse delene som lokk, filterholder og liknende.

Derfor er kanten riflete
Teknisk sjef i Norsk Kaffeinformasjon, Stig M. Hiller, forteller at trakteren bør renses minst annenhver uke, men om trakteren brukes hver dag eller flere ganger om dagen så kan den gjerne renses hver uke. Han påpeker at kaffe smaker best fra rent utstyr.
- Det vi ønsker å oppnå med rens av trakter er å fjerne gamle kafferester og fettstoffer, her er Clean Drop meget effektivt. I tillegg vil Clean Drop forebygge mot kalkoppbygging ved regelmessig rens, sier Hiller.
Riktig rengjøring og rens
Om man gjør et kjapt søk på nett om hvordan man bør rengjøre og rense kaffetrakteren kommer eddik opp som et alternativ, dette er ikke anbefalt av ekspertene. Hovedsakelig fordi det kan sette uønsket smak på kaffen.
- Eddik eller andre «kjerringråd» anbefaler vi ikke. Hovedsakelig fordi det ikke er testet mot materialer i trakter og kan skade kaffetrakteren eller annet kaffeutstyr. Det kan i tillegg sette uønsket smak på kaffen, sier Hiller.
Han legger til at eddik hovedsakelig er et generelt råd mot å fjerne kalk og kalkbelegg, men at dette er et relativt lite og sjeldent problem i kaffetraktere i Norge.
Både Hiller og Lund-Zetterquist anbefaler at man bruker rensemiddel beregnet på kaffetraktere.