Forsikringer i studietiden

– Dropp egen innboforsikring

Stå heller under mor og fars forsikring, råder ekspertene.

INNBOFORSIKRING: Du kan spare penger på ikke å endre folkeregistrert adresse i studietiden. Foto: NTB Scanpix
INNBOFORSIKRING: Du kan spare penger på ikke å endre folkeregistrert adresse i studietiden. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Tusenvis av nybakte studenter tar i disse dager fatt på livet som boligeier eller -leier. I den forbindelse kommer det mange nye utgifter som skal dekkes av studielån og jobbing.

Fra før har forbrukerøkonomene gitt deg noen tips til hvordan du kan få studielånet til å rekke lengst mulig.

Vi har også fortalt deg at du kan spare penger på å bytte studentbolig i løpet av året.

Men det finnes også andre tips og triks for å senke utgiftene. Ett av dem er noe du kanskje ikke har tenkt på.

Dropp innboforsikring

En av utgiftene som kan skape noe forvirring hos studenter, er nemlig forsikring, og hvilke forsikringer man faktisk trenger.

Mange lurer spesielt på dette med innboforsikring, forteller Espen Opedal, leder i Tryg Forsikring

– I disse dager får vi en rekke henvendelser fra studenter som er i tvil om de trenger egen innboforsikring. Her er reglene enkle, endrer man ikke sin folkeregistrerte adresse kan man fint bruke foreldrenes innboforsikring.

Mange studenter med stram økonomi kan dermed spare mye penger ved å bruke foreldrenes innboforsikring når de flytter hjemmefra.

Studier og førstegangstjeneste

Forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl, sier at dette kan være en lur måte å spare noen kroner på.

– Så lenge du er student eller har førstegangstjeneste, så er det ikke behov for å endre adressen i folkeregisteret. Du kan derfor være inkludert i foreldres innboforsikring så lenge du midlertidig bor utenfor hjemmet. Det kan være mye å spare på ved å droppe separat innboforsikring denne perioden.

I de store byene, der det er rift om studentleilighetene, velger mange å bo i kollektiv. Også i denne boordningen vil man være dekket av mor eller fars innboforsikring.

– Dine eiendeler er forsikret gjennom dine foreldres innboforsikring selv om du bor sammen i et kollektiv. Når det gjelder tyveri, oppfordres du til å oppbevare verdisakene dine på eget rom for å være dekket, og ikke i fellesområdet, sier Opedal i Tryg.

Folkeregistrert adresse

Det er din folkeregistrerte adresse som bestemmer om du dekkes av mor eller fars forsikring. Så husk at idet du endrer folkeregistrert adresse til en annen enn foreldrenes boligadresse, så må du tegne egen forsikring, advarer Sandmæl i DNB.

– Da er du ikke lenger dekket gjennom foreldrene dine og du blir sittende med hele regningen selv dersom du skulle være uheldig og få ødelagt eller frastjålet noe som innboforsikringen vanligvis ville dekket.

Espen Opedal i Tryg Forsikring. Foto: Tryg Forsikring
Espen Opedal i Tryg Forsikring. Foto: Tryg Forsikring Vis mer

Opedal i Tryg anbefaler studenter å gjøre seg kjent med hvilke forsikringer de trenger, og om de eventuelt er dekket av foreldrenes forsikring.

– Vi har dessverre sett en del eksempler på studenter som står på bar bakke fordi de ikke hadde forsikring. Det er jo når ulykken er ute at man virkelig forstår verdien av å ha forsikring. For studenter er den gjerne et sikkerhetsnett mot å slippe å komme i økonomisk uføre før voksenlivet tar til.

– De fleste forsikringsselskap har egne forsikringspakker for unge og disse er verdt å sjekke ut, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer