Fyringssesongen er godt i gang i store deler av Norge og brannvesenet har måtte rykke ut til flere pipebranner.
Nå advarer Vestfold Interkommunale Brannvesen (VIB) etter en ny pipebrann i deres område denne uka. Her var det for lite luft som var årsaken til brannutviklingen.
- En vedfyrer i vårt område hadde strupt trekken over tid for å spare på veden. Det endte med pipebrann, forklarer Karianne Mæhlum, leder i feierseksjonen til VIB, på VIBs Facebook-side.
- «Fisefyring» med lite trekk og mer ulming enn ild, koster deg dyrt og i verste fall brann, legger hun til.

Brannvesenet advarer
Fyr smart
Å fyre riktig i peisen er veldig viktig. Ikke bare reduserer du utslippet av skadelige gasser, men du får også langt bedre varmeutnyttelse av veden.
- Miljøet vinner nå du fyrer smart. Du redusere utslipp av skadelige gasser med opptil 80 prosent om du tenner opp på denne måten, sier Mæhlum.
Spesielt under pandemien var det mange som fyrte med ved, noe som førte til at antallet pipebranner økte kraftig.
- Noe av dette mønsteret henger igjen og strømprisen kan medvirke til det. Skal du få mest mulig valuta for hver kubbe må du slippe inn luft slik at flammen får passe med luft og brenner med en blålig farge nærmest kubben, sier Mæhlum.

Garantien kan ryke
Antallet skorsteinsbranner i VIBs område de siste fem åra:
- 2019: 25
- 2020: 30
- 2021: 66
- 2022: 78
- 2023: 38 så langt
Slik fyrer du riktig
Brannvesenet kommer samtidig med anbefaling til hvordan du fyrer riktig. Først bør du la ovnsdøra og spjeldet stå åpent en kort stund før du begynner. Deretter:
- Legg to vedkubber nederst.
- Legg tynnere pinner lagvis over, på kryss og tvers med luft mellom.
- Legg opptenningsbriketter under det øverste laget.
- Sett fyr øverst. Flammene skal arbeide seg ovenfra og ned.
- Gi ilden mye luft i starten, slipp inn friskluft: åpne veggluke eller et vindu.
- Ovnsdøra må kanskje stå på gløtt for å få fart i opptenningen.