Hvor ofte klippe plenen?

Dropp klipping før du reiser

I motsetning til det mange tror, bør du ikke klippe plenen før du drar på ferie.

LA DET GRO: Ved å ikke klippe gresset før du reiser på ferie, vil plenen være ekstra godt rustet gjennom sommeren, ifølge ekspertene. Video: Linn Merete Rognø. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Når du skal være borte flere uker i strekk i sommerferien vil du gjerne klippe plenen før du drar.

Men det er faktisk det siste du bør gjøre, råder ekspertene.

Klipping i vekstsesongen

Som regel bør plenen klippes minst én gang i uka i vekstsesongen, og noe sjeldnere om våren og høsten, ifølge hageekspertene.

Tipset som går igjen er å klippe ofte og lite heller enn sjelden og mye; så ofte at minst to tredjedeler av den totale gresslengden får stå igjen hver gang.

Så hva i all verden er da poenget med rådet om ikke å klippe plenen før du reiser på sommerferie?

Tørker ut plenen

Jo; hvis du lar gresset vokse, gjerne så høyt at kløver og andre sommerblomster dukker opp, vil dette nemlig beskytte plenen i sommervarmen:

- Når blomster og til og med litt ugress få vokse fritt i plenen, legger du til rette for bier og humler, som skaper en frodig og livlig plen, forteller Lars Martin Ullereng ved selskapet Norsk Ferdigplen AS.

- En kort plen tørker fortere ut enn en plen med lengre gress, understreker han.

Også gartnertekniker Edith Leland anbefaler å ikke klippe plenen rett før du drar på ferie.

- Når vi klipper plenen tar vi fra den all mulighet til å produsere sin egen næring. Og dermed må gresset begynne på nytt igjen. Lar du gresset være litt langt når du drar bort, har plenen ekstra energi og kraft å ta av, tipser hun.

Om du likevel vil gå en runde med gressklipperen, gjør du lurt i å lage noen områder på plenen hvor du ikke klipper, så bier og humler kan kose seg der, tipser Ullereng.

Klippetips etter ferien

Lar du gresset gro i ferien, er det på tide å klippe plenen når du er tilbake igjen.

Men selv om det er flere fordeler ved å la plenen spire seg høy i ferieukene, er det viktig å være bevisst på at det er litt mer utfordrende å klippe langt gress:

- Når plenen er blitt åtte-ti centimeter høy kan det bli vanskeligere å få et godt resultat rett etter at du har klippet igjen; plenen blir fort ujevn og ikke så grønn, understreker Ulleng.

Før du går i gang med første klipperunde, bør du derfor notere deg følgende råd:

  • Godt redskap: Pass på at gressklipper og kantklipper har skarpe kniver.
  • Høy innstilling: Sett klipperen på den høyeste lengden når du klipper plenen første dagen.
  • Rake: Vanligvis er det ikke nødvendig å rake plenen etter klipp når den klippes jevnlig. Men avklippet, langt gress kan bli liggende i kladder på plenen og forårsake flekker i plenen, og det kan bli tyngre å klippe over plenen ved neste jevnings-runde. Etter første klippen bør du derfor samle gressrestene med en myk rake.
  • Gjødsling: Når du har klippet ferdig kan du gjødsle plenen lett før du vanner godt eller det er meldt regn.
  • Jevnlig klipp: Neste gang du klipper gresset bør du ikke klippe kortere enn fire til seks centimeter – dette rådet gjelder for øvrig ved hver klipp.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer