Hvordan rengjøre hjemme?

Dropp vannet!

Vasker du ofte med rengjøringsmidler og vann, kan det øke risikoen for helseskader fra støv, ifølge NAAF.

BEGRENS BRUKEN: Dersom du vil redusere skadelige kjemikalier i hjemmet, bør du begrense mengden rengjøringsmidler og vann i husvasken. Foto: fizkes / Shutterstock / NTB
BEGRENS BRUKEN: Dersom du vil redusere skadelige kjemikalier i hjemmet, bør du begrense mengden rengjøringsmidler og vann i husvasken. Foto: fizkes / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Trodde du at det var best for helsa å vaske over gulvet med våtmopp hver dag? Da må du tro om igjen!

Ifølge Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF), bør du nemlig begrense bruken av rengjøringsmidler og vann under husrengjøringen, dersom du vil unngå helseplager på grunn av støvet.

Derfor bør du kanskje gå over en ekstra gang med støvsugeren eller kosten, før du tar våtmoppen fatt.

Ultrafint støv

Assisterende generalsekretær Hogne Skogesal i NAAF forteller at støvet i boligen kan inneholde kjemikalier fra boligen:

– Støv oppstår dessverre i alle hjem. Noe støv er ultrafint og kan nå dypere ned i luftveiene. Støvpartikler i inneluften vil kunne irritere og gi betennelser i slimhinnene i nese, hals og luftrør. Noen vil få tørrhetsfølelse i slimhinner, mens andre får slimproduksjon, tett og irritert nese og hoste.

– Støvet kan inneholde kjemikalier fra boligen, eller allergener fra, for eksempel, dyr eller pollen, forteller han.

DORULL-TRIKS: Med dette trikset støvsuger du kriker og kroker i en fei! Video: Celina Stamper Vis mer

Høysnue og astmaanfall

Skogesal sier at innholdet i støvet kan føre til allergiske reaksjoner, som høysnue eller astmaanfall.

– Vi bør derfor være bevisste på hvilke produkter vi benytter oss av i hverdagen, ikke minst hva vi vasker huset med, men mye kan også være dratt med inn fra kilder utenfor hjemmet, sier han.

Bruk tørre renholdsmetoder

Han anbefaler derfor et normalt godt og riktig renhold av huset.

– Det finnes veldig flere forskjellige typer rengjøringsmidler på det norske markedet, som inneholder både mange og ulike kjemikalier. NAAF anbefaler derfor størst mulig bruk av tørre renholdsmetoder. Ved å begrense bruk av rengjøringsmidler og vann, vil du også redusere risikoen for luftveis- og hudplager, sier han og legger til:

– Tørre renholdsmetoder skaper et sunt inneklima for alle. Det er i tillegg enkelt, og er med på å unngå både materielle skader og personlige helseskader.

Fant skadelige stoffer

I 2013 til 2014 ble det gjort en studie der det ble samlet inn støv fra 60 norske stuer i Oslo-området. Denne studien gikk under navnet A-TEAM. Den kartla innholdet av mange typer miljøforurensninger i støvet.

– Resultater som omhandler støvprøver samlet i denne studien er publisert i en rekke forskningsartikler, og omfatter følgende stoffgrupper; ftalater, flammehemmere, klorerte parafiner og per- og polyfluoralkylstoffer (PFAS), forteller Line Småstuen Haug.

Hun er seniorforsker i seksjon for mattrygghet, område for klima og miljø i Folkehelseinstituttet.

– Kort oppsummert kan vi si at vi fant de fleste enkeltstoffene vi undersøkte i støvprøvene. Mengden varierte mellom de ulike stoffene, men også mellom hjemmene, sier hun og legger til:

– Det er viktig å gjøre oppmerksom på det at vi finner mange miljøforurensninger i støv ikke nødvendigvis betyr at det utgjør en risiko. Faren er avhengig av mengden i støvet og av hvor mye du får i deg av støvet, forklarer hun.

Mat er «verstingen»

I A-TEAM studien undersøkte de også andre eksponeringsveier, det vil si måter vi kan få i oss miljøforurensninger på. De undersøkte hvor mye vi får i oss via mat og drikke, luft, støv og gjennom opptak fra hud.

– Vi fant ut at for de fleste miljøforurensningene, var mat den viktigste kilden til det vi får i oss. Betydningen av de forskjellige eksponeringsveiene varierte noe mellom personer, sier hun.

Haug anbefaler NAAfs egen side om støv og renhold, der du kan finne noen enkle tips til helsevennlig rengjøring av boligen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer