DSB ber fem forhandlere av skotørkere «ta ansvar» etter dødsbrann

DSB ber fem mulige forhandlere av den samme skotørkeren som trolig var årsak til brannen der fire personer omkom i Bergen, om å «ta ansvar».

ADVARER MOT TRISTAR SKOTØRKER: Europris har allerede stanset salget av den aktuelle skotørkeren, Tristar SH-2521ER. Nå ber DSB Jernia, Sparkjøp, Ellos, Power og CDON - som muligens omsetter produktet - om å ta ansvar. Foto: Kristin Sørdal
ADVARER MOT TRISTAR SKOTØRKER: Europris har allerede stanset salget av den aktuelle skotørkeren, Tristar SH-2521ER. Nå ber DSB Jernia, Sparkjøp, Ellos, Power og CDON - som muligens omsetter produktet - om å ta ansvar. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert

Det er ennå ikke kommet definitive konklusjoner fra brannetterforskerne, opplyser Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) til Bergens Tidende , men elektrisk feil på en skotørker i huset ble tidlig pekt ut som den høyst sannsynlige årsaken til dødsbrannen i Ytrebygda 4. januar.

Skotørkeren skal ha vært kjøpt på Europris, som allerede har stanset salget av den aktuelle modellen, en Tristar skotørker, type SH-2521ER.

Tirsdag sendte DSB brev til forhandlerne Jernia, Sparkjøp, Ellos, Power og CDON som muligens omsetter produktet.

DSB påpeker at forhandlere har plikt til å ta ansvar «hvis de tror eller vet at de omsetter et farlig produkt», slik Europris stoppet sitt salg av skotørkeren.

– For å fatte vedtak om omsetningsforbud, må vi som myndighet kunne påvise at et produkt er farlig. En enkelt brann i ett produkt er ikke tilstrekkelig, til tross for et tragisk utfall, skriver DSB.

– Vi er orientert om denne tragiske saken. Vi er i en tidlig fase av vår evaluering. Denne saken tar vi på største alvor, sier HR-direktør Yvette Bisschop hos produsenten Tristar, som ikke ønsker å komme med flere uttalelser før de får mer klarhet i saken.

Se forskjellen på å sove med døra åpen og lukket dersom det brenner. #closebeforeyoudoze Vis mer

Her finner du farlige produkter

Du kan selv sjekke om et produkt du eier, er tilbakekalt på siden farligeprodukter.no

Der finner du informasjon om produkter som myndighetene har vurdert, direkte eller indirekte, at kan være skadelig for deg, samt en anbefaling om hva du bør gjøre. Som oftest er anbefalingen å slutte å bruke det og levere det til forhandleren, og få pengene tilbake.

DSB opplyser på farligeprodukter.no at produkter som ikke finnes i denne databasen fortsatt kan være farlige, og de anbefaler derfor forbrukere å melde inn produkter man mistenker kan være skadelige.

Som DSB henviser til, er ikke denne aktuelle skotørkeren tilbakekalt fordi det ikke er tilstrekkelig bevis for at det er farlig, og du vil altså ikke finne den der.

- Vær våken

Dinside skrev i oktober 2019 om en hendelse med en skotørker som tok fyr.

Da uttalte Nedre Romerike brann- og redningsvesen IKS (NRBR) at man aldri bør bruke slike elektriske småapparater når man sover:

- Vær til stede og våken når du bruker elektriske småapparater, oppfordrer NRBR.

- Ikke bruk skotørkeren når dere ikke er hjemme eller når dere sover. I dette tilfellet gikk alt bra med familien fordi brannen skjedde da de var til stede og derfor oppdaget brannen raskt. Det var en medvirkende årsak til at brannen ikke ble større, skrev NRBR i forbindelse med den hendelsen.

De oppfordrer også til spesiell forsiktighet ved bruk av produkter med termostat, og at det er svært viktig at du trekker ut støpselet når produktet ikke er i bruk, fordi en ødelagt termostat kan føre til brann.

Det er mange flere produkter enn en skotørker som kan ha termostat, for eksempel vannkoker, strykejern og hårføner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer