Du bør ikke flytte ofte

Det koster mer enn det smaker.

Det er dyrt å kjøpe fem leiligheter før du ender opp med drømmeboligen etter ti år. Heller leietaker eller boligeier hvis du skal flytte mye. Foto: Colourbox.com
Det er dyrt å kjøpe fem leiligheter før du ender opp med drømmeboligen etter ti år. Heller leietaker eller boligeier hvis du skal flytte mye. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er flere aspekter som bør tas i betraktning før du bestemmer deg for hvorvidt det lønner seg å leie eller eie.

For mange som skal anskaffe bolig, er leie av bolig et reelt alternativ til kjøp av bolig. Men økt rente på boliglånet har skutt fart i leiemarkedet, og leieprisene har steget kraftig de siste månedene.

I et marked der leieprisene stiger og boligprisene synker kan man spørre seg hvor lønnsomt det er å leie - selv med høy boliglånsrente. Vi har regnet på saken.

Skal du kjøpe bolig nå, er markedet sannsynligvis på din side

Boligprisene gikk opp 1,4 prosent fra juli til august i år. Korrigert for sesongvariasjoner gikk prisene ned 1,1 prosent. Prisene er 4,1 prosent lavere enn i august i fjor.

Boligprisene synker, og nedgangen skal fortsette

Fem prosent av kjøpesummen

- Å bytte bolig er dyrere enn man tenker over, sier Erling Røed Larsen, SSB-forsker og boligekspert til Dagens Næringsliv.

Se for deg veien til eneboligen du har drømt om: Et par leiligheter, kanskje et rekkehus og en hel masse kostnader på veien dit.

Regn ut om du bør leie eller eie her

Røed Larsen sier til Dagens Næringsliv at man kan regne med at transaksjonskostnadene kommer opp i fem prosent av kjøpesummen hver gang man flytter.

- Husk at dokumentavgiften alene utgjør 2,5 prosent. I tilegg kommer meglerhonorarer og andre kostnader knyttet til salget, pluss det flyttingen koster rent fysisk, sier Røed Larsen.

Til tross for at Norge i fjor kom på sjette plass over Europas billigste eiendomssalg etter en undersøkelse gjennomført av Global Property Guide, regnet ut fra dokumentavgiften og meglerhonoraret, må man ta i betraktning at det er dyrt å kjøpe bolig i Norge.

Les om undersøkelsen her

Undersøkelsen viser at Røed Larsen har rett når han sier at transaksjonskostnadene er på cirka fem prosent av kjøpesummen. Summen av vår upopulære dokumentavgift på 2,5 prosent av salgssummen, og våre minst like upopulære honorarer til eiendomsmeglere, utgjør 5 prosent i samlede transaksjonskostnader - en moderat sum i forhold til våre naboland.

Å betjene to lån

- Glem heller ikke kostnadene forbundet med å eventuelt betjene lån på to boliger i overgangsperioden, samt alle timene som må nedlegges i å orientere seg i markedet og finne kjøpeobjektet, sier Røed Larsen.

- Argumenter som "å leie er å kaste penger ut av vinduet", er det dummeste jeg hører. Leie tilsvarer jo renter, det er kun nedbetaling av avdrag som er sparing i egen bolig, og i tilegg kommer eventuelt kapitalgevinst som avkasting. Men i dagens marked er også kapitalgevinsten negativ, sier Røed Larsen til Dagens Næringsliv.

Faller ytterligere

Røed Larsen tror boligprisene vil synke ytterligere. Tall fra NEF viser at prisen på leiligheter har falt med fem prosent det siste året.

Mindre lukrativt å leie ut boligen

- Grunnen til dette er nyprosjekter som ikke er ferdigsolgt, sa Christian Dreyer, leder i Norges eiendomsmeglerforbund til DinSide for en måned siden.

- Det er et unormalt stort volum av leiligheter ute. Dette er i ferd med å bli tatt unna, så vi forventer at leilighetsmarkedet skal bli bedre enn det var i år, og at boligprisene generelt skal holde seg på dagens nivå de neste 12 månedene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer