Du får ikke velge kanaler

Medietilsynet sier nei til fritt kanalvalg.

Det er opp til leverandøren om du skal få velge TV-kanaler fritt, så du må nok belage deg på å kjøpe hele pakker fortsatt. Foto: colourbox.com
Det er opp til leverandøren om du skal få velge TV-kanaler fritt, så du må nok belage deg på å kjøpe hele pakker fortsatt. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Giske har fra Stortingets talestol tidligere sagt at han ønsker publikum skal få velge enkeltkanaler.


TV-seerne i Norge vil helst velge hvilke kanaler de skal ha tilgang til selv. Medietilsynet har nå utredet saken, og i en rapport som er levert på overtid til Kultur- og kirkedepartementet, anbefaler tilsynet at dagens ordning med faste kanalpakker får fortsette uregulert.

To av tre ønsker å velge selv

Dette harmonerer dårlig med TV-seerenes ønsker. I en undersøkelse utført av TNS Gallup på vegne av Forbrukerrådet, kom det tidligere i høst frem at to av tre norske TV-seere ønsker å velge kanaler selv.

- Giske har fra Stortingets talestol tidligere sagt at han ønsker publikum skal få velge enkeltkanaler. Vi registrerer med glede at en nær samlet opposisjon nå også sier de aktivt vil arbeide for at dette skal bli en realitet, sa Hans Marius Graasvold, underdirektør i Forbrukerrådet i en pressemelding før rapporten var klar.

Les også: Vil betale 40 kroner i måneden per kanal

Frykter færre kanaler og høyere priser

Din mening:

Ønsker du å velge kanaler selv? (Avsluttet)
Ja, det skulle bare mangle(82%) 878
Ja, om det blir billig(15%) 160
Nei, det er ikke nødvendig(3%) 33
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Medietilsynet skriver i rapporten at de i utgangspunktet kan slutte seg til synspunktet om at enkeltabonnenter ikke skal behøve å betale for kanaler de ikke ønsker. Tilsynet vil likevel ikke tilrå en regulering som pålegger distributører av fjernsynskanaler å tilby kundene å velge kanaler enkeltvis.

Argumentene for denne beslutningen er distributørenes påstander om at fritt valg gir økt behov for administrasjon og investeringer. Dessuten er tilsynet redd for at det blir færre kanaler å velge mellom, og at prisen per kanal blir høyere.

Les også: RiksTVs opptaksboks testet

Kan bli nye runder

Medietilsynet åpner imidlertid for at de på et senere tidspunkt kan gjøre en ny vurdering av saken. Så forbrukerne må fortsatt håpe på at TV-pakkemarkedet er i endring. I en undersøkelse fra SIFO kommer det nemlig frem at kanalpakker er den type kjøp forbrukerne er minst fornøyde med.

Les også: Når blir det HD for alle?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer