Støvsuging

- Du gjør det feil

Nordmenn støvsuger feil i kampen mot hjemmestøvet, mener Kai Gustavsen i Norges Astma- og Allergiforbund.

STØVSUGING: Fagsjef i norsk astma og allergiforbund hevder at nordmenn støvsuger feil. Den rette måten å gjøre det på vil overraske deg. Foto: NTB
STØVSUGING: Fagsjef i norsk astma og allergiforbund hevder at nordmenn støvsuger feil. Den rette måten å gjøre det på vil overraske deg. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Støv finnes ikke bare på gulvet.

Fagsjef i Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF), Kai Gustavsen hevder at nordmenn støvsuger feil.

Støv kommer utenfra og fra aktivitet i boligen. I støvet vårt finner vi hår, hudceller, partikler fra klær og tekstiler vi bruker eller leker med. Når støvpartiklene som ligger på gulvet klumper seg sammen, får vi de kjente hybelkaninene.

Glemte områder

- Løft blikket, og finn støvkildene, sier Gustavsen til DinSide.

Vi glemmer at støv ikke bare finnes på gulvet. Gustavsen ber oss se etter andre horisontale flater i hjemmet. Som hyller, listetopper, og nedhengte armaturer.

Alt dette hevder han er glemte områder der nordmenn sjelden støvsuger.

I eldre boliger som ikke er så godt isolert, vil støvet dale raskere ned på gulvet, og legge seg der som et tynt støvlag.

I nye boliger er gulv, vegger og tak godt isolert og utstyrt med balansert ventilasjon slik at støvet holder seg lenger svevende og lander på høyere flater som skap, hyller stolrygger osv.

Inneklimarådgivningen til NAAF får ofte henvendelser fra familier som har flyttet inn i ny bolig og plutselig ser at husstøvet er på andre steder enn tidligere.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer