Støv finnes ikke bare på gulvet.
Fagsjef i Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF), Kai Gustavsen hevder at nordmenn støvsuger feil.

Legger seg flat etter dette
Støv kommer utenfra og fra aktivitet i boligen. I støvet vårt finner vi hår, hudceller, partikler fra klær og tekstiler vi bruker eller leker med. Når støvpartiklene som ligger på gulvet klumper seg sammen, får vi de kjente hybelkaninene.
Glemte områder
- Løft blikket, og finn støvkildene, sier Gustavsen til DinSide.
Vi glemmer at støv ikke bare finnes på gulvet. Gustavsen ber oss se etter andre horisontale flater i hjemmet. Som hyller, listetopper, og nedhengte armaturer.
Alt dette hevder han er glemte områder der nordmenn sjelden støvsuger.
I eldre boliger som ikke er så godt isolert, vil støvet dale raskere ned på gulvet, og legge seg der som et tynt støvlag.
I nye boliger er gulv, vegger og tak godt isolert og utstyrt med balansert ventilasjon slik at støvet holder seg lenger svevende og lander på høyere flater som skap, hyller stolrygger osv.
Inneklimarådgivningen til NAAF får ofte henvendelser fra familier som har flyttet inn i ny bolig og plutselig ser at husstøvet er på andre steder enn tidligere.

Full kollaps
- Vi konsentrerer oss bare om gulvstøvet. Det er ikke nok. For optimal støvsuging, skal du helst kjøre støvsugeren opp etter veggen, støvsuge andre horisontale flater, taket og rundt og under gjenstander, sier fagsjefen videre.
Støvsugerposen ser også til å bli glemt ifølge Gustavsen. Dessverre så bruker de fleste støvsugerposen til den er blitt full av støvpartikler, hår, brødsmuler og tekstilfiber. I noen tilfeller der det kommer fukt til denne organiske avfallsmassen kan det bli svarte prikker og mugg i støvsugerposen.
- Disse skal byttes oftere, sier han.
En støvsugerpose bør skiftes regelmessig slik at utblåsningsluften fra støvsugeren ikke forurenser innelufta i boligen sier Gustavsen. Likevel er det de færreste som bytter den før den er helt full. Matrester og døde hudceller får godgjort seg sammen, og resultatet blir til slutt muggsopp i støvsugerposen.

- Helt utrolig
- Alt som blåses ut gjennom filteret blåses da gjennom alt du har støvsugd de siste 2-3 månedene. Så bytt posen.
En kamp mot støvet
Hver støvpartikkel må regnes som en liten hangglider lastet med allergener. støvet som ligger over tid suger til seg mye forskjellig. Det kan være katteallergener, gasser eller eksospartikler.
Du kan bli hes og klø i øynene av for mye støv, hevder Gustavsen.
Det bekrefter Daniel Sørli, lege ved Dr. Dropin. Han sier at inneklimaet helt klart påvirker helsen vår.

Storbanken støtter dette
Ifølge Sørli har det vært en stor økning i antall mennesker som er plaget med astma og allergi de seineste åra. Det er neppe utelukkende på grunn av hvordan støvsugere vi bruker eller hyppigheten av bruken. Årsaken er nok mangfoldig.
Men da hjelper det ikke med et støvete hjem.
- Inneklima påvirker helt klart helsen, og man vet at forskjellige typer mugg og støv kan gjøre deg syk. Støvallergi henger ofte sammen med atopisk eksem og astma, som er en overreaksjon fra kroppens immunforsvar på ting rundt oss som egentlig ikke er farlig, eksempelvis støv i huset, forteller Sørli.
Nysing hosting og tørre øyne er noen av symptomene man kan oppleve av for mye støv.
Gustavsen hevder at det er lurt å se etter ting som produserer støv i husholdningen. Stearinlys, husdyr, veistøv, og avfall fra kroppene våre forurenser inneklima, og gir støv. Gustavsen oppfordrer alle til å være obs på inneklima i hjemmet sitt.
- Ta med ungene, gjør det til en familieaktivitet å se støvsugeren fange hybelkaniner!