Slik holder blomstene lengst

Du gjør vel ikke denne blomstertabben?

Morsdag, Valentines og fastelavn på samme dag - da er det kanskje klart for roser, tulipaner eller andre snittblomster. Se hvilke snittblomster som varer lengst - og hvordan du best behandler dem.

MAGISK POTET: Potet kan brukes til mer enn matlaging, for eksempel til å holde blomsterbuketten i vasen frisk og fin i flere uker! Video: Linn Merete Rognø. Vis mer
Publisert

Mens noen av oss kanskje lengter etter vår og sesongen for å plante i krukker og bed ute, får vi glede oss over en blomst inne.

Roser og tulipaner er de mest populære snittblomstene i Norge – men det finnes enormt mange flere å velge i.

Men hvilke skal du velge om du vil ha en blomsterbukett som varer lengst mulig? Og hvordan skal du ta vare på snittblomstene slik at de holder seg fine, lengst mulig?

FRUKT OG BLOMSTER HØRER IKKE SAMMEN: Plasser fruktfatet langt unna blomsterbuketten. Frukt utskiller etylengass som får blomstene til å modnes raskere - og det vil du jo ikke! Foto: Kristin Sørdal
FRUKT OG BLOMSTER HØRER IKKE SAMMEN: Plasser fruktfatet langt unna blomsterbuketten. Frukt utskiller etylengass som får blomstene til å modnes raskere - og det vil du jo ikke! Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Velg riktig sort: Disse holder lengst

Selv om det er roser og tulipaner som er mest populære, er det ikke disse som holder seg fine lengst på stuebordet.

Om du vil gå for de blomstersortene som har potensial for å holde seg fine lengst mulig, har blomsterekspertene Dinside har snakket med, disse rådene:

DRONNINGA: Snittildtoppen er en snittblomst som holder veldig lenge, ifølge Ladstein i Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP). Foto: OBP
DRONNINGA: Snittildtoppen er en snittblomst som holder veldig lenge, ifølge Ladstein i Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP). Foto: OBP Vis mer

– Snittildtoppen er dronninga i så henseende, jeg har selv hatt en snittildtopp i fire måneder, forteller Tove Ladstein i Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP).

– Og nellik er en gammel traver som har vært litt borte – men som har kommet fram igjen de siste årene. Den holder lenge – en bra nellik skal kunne stå cirka tre uker, men det skal også en bra rose greie, sier hun videre, og nevner også liljer og orkideer som holdbare snittblomster.

EN GAMMEL KJENNING: Nelliken er på vei tilbake. Og den er blant de bedre på holdbarhet. Foto: Kristin Sørdal
EN GAMMEL KJENNING: Nelliken er på vei tilbake. Og den er blant de bedre på holdbarhet. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Tonje Bergh i planterådgivningsselskapet Plantmania sier til Dinside at de fleste snittblomstene kan holde seg lenge dersom man følger rådene for hvordan man bør behandle dem.

– Blant de mest holdbare snittblomstene kan nevnes krysantemum, nellik, Cymbidium (orkide-) liljer, inkalinjer, Zinnia og roser, sier Bergh.

MÅ SNITTES FØR BRUK: Slik ser de ut når du kommer fra butikken. De må snittes før du setter dem i vann - og med kniv, IKKE med saks! Foto: Kristin Sørdal
MÅ SNITTES FØR BRUK: Slik ser de ut når du kommer fra butikken. De må snittes før du setter dem i vann - og med kniv, IKKE med saks! Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Snitt dem riktig – og ligg unna saksen

Ja, blomstene skal snittes før du setter dem i vase og vann.

For alle andre snittblomster enn tulipaner og andre løkblomster, skal snittet skrås. Dette for å åpne maksimalt for næring inn i stilken.

Løkblomstene kutter du bare rett over. Der er stilken uansett såpass porøs at det er gode kanaler for næringsopptak – og stilkene er dessuten såpass porøse at den helst ikke vil stå på en smal spiss nederst.

Om du skulle lure: Rådet er å snitte med en skarp kniv. Du trenger ikke en spesiell blomsterkniv - en tapetkniv eller en annen skarp kniv duger lenge.

Men hold deg langt unna saksen:

– Saksen vil klemme sammen stilken i stedet for å skjære den – og dette kan redusere vannopptaket, sier Ladstein til Dinside.

Hold blomstene unna fruktfatet!

Frukt utsondrer etylen som framskynder modnings- eller aldringsprosessen – også hos blomstene. Derfor bør du ikke plassere blomstene i nærheten av fruktfatet.

Ladstein sier til Dinside at «i nærheten av» er en noe udefinerbar størrelse – og at hvilken «nærhet» som er tålelig vil påvirkes blant annet av luftsirkulasjonen i rommet.

– Men å sette blomster og frukt på samme bord er ikke en særlig god idé. Roser kan visne på halve levetida om de står i nærheten av frukt, men det er også sorts-avhengig, sier Ladstein.

– Epler og pærer er frukter som skiller ut mye etylengass under modningen, og for snittblomster er denne gassen en stor fiende. Etylengass fra fruktene vil framskynde aldringen av blomstene og for de blomstene som er ekstra følsomme ovenfor etylen, vil holdbarheten forringes. Epler er de fruktene som avgir mest etylen under modningsprosessen, men modne bananer, melon, kiwi og tomater avgir også noe etylen, forteller Bergh.

Nellik, orkideer og riddersporer er ekstra følsomme for etylen – mens dronninga snittildtoppen ikke påvirkes av etylengassen i det hele tatt.

Sett dem kaldt og skift vann

Temperatur er utslagsgivende for hvor lenge blomsten vil holde. Sett derfor blomstene kaldt om natta eller når du er på jobb – så holder de lenger.

Og ja, du bør gi blomstene nytt vann:

– Skift gjerne etter cirka tre dager, råder Ladstein, og kutt stilkene på nytt. Men hun poengterer at det her er forskjeller på hvor mye bakterier de ulike blomstersortene avgir.

– Påskeliljer utvikler for eksempel veldig mye slim, og står de sammen med roser så vil de ikke holde veldig lenge da slimet vil tette igjen porene i rosestilken, sier Ladstein.

UNNGÅ BLADER I VANNET: Bladene vil forurense vannet og gjøre at blomstene visner raskere. Det samme gjør visne blomster - så napp ut de stygge før de påvirker de andre i buketten. Foto: Kristin Sørdal
UNNGÅ BLADER I VANNET: Bladene vil forurense vannet og gjøre at blomstene visner raskere. Det samme gjør visne blomster - så napp ut de stygge før de påvirker de andre i buketten. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Luk ut visne blomster

For å hale ut livslengden på blomsterbuketten lengst mulig, bør du nappe ut visne blomster og blader så raskt som mulig.

Dette er fordi de råtne blomstene vil forringe leveforholdene for de friske blomstene.

– Det er lurt å fjerne enkeltblomster som ikke er fine lenger, slik at resten av buketten får lengre levetid, råder Ladstein.

Og ja: Aldri la bladene på stilken komme ned i vannet. Dette vil forurense vannet og gjøre at blomstene visner raskere.

Slitne? Pakk dem inn i avispapir

Bergh har et smart tips til litt slitne blomster som henger med hodet:

– Begynner snittblomstene å henge etter en dag eller to, er det likevel håp. Snitt stilkene på nytt. Pakk deretter hele buketten inn i vått avispapir – bruk kaldt vann – og la den stå kjølig noen timer med stilkene i vann. Når de har frisknet til kan de igjen settes i stua, sier Bergh.

Tyn ut noen ekstra dager

Før du overgir restene av blomsterbuketten til renoveringsselskapet kan du tyne noen siste par dager ut av blomstene:

– Begynner for eksempel tulipaner eller andre blomster å bli litt slengete og lange kan de klippes ned og settes i litt mindre vaser – da kan de vare i en uke til. Du kan også legge blomsterhodene i et fat med vann eller skål – en flott dekorasjon som kan vare noen dager, tipser Bergh.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer