Pris på nybygde boliger

– Du har ingenting å tape på å prute

Forbrukerrådet anbefaler deg å be om lavere pris på nye boliger.

UNDER ARBEID: Det er mye byggeaktivitet i flere norske byer, og du kan spare penger på å prute på prisen. Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix.
UNDER ARBEID: Det er mye byggeaktivitet i flere norske byer, og du kan spare penger på å prute på prisen. Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Nesten i en hvilken som helst norsk by vil du se at det bygges nye boliger. Ifølge Finn.no er det godt over tusen nye og prosjekterte boliger til salgs i flere fylker.

For å sette i gang å bygge nye boliger, kreves det et betydelig forhåndssalg som vanligvis er på mellom 50 og 60 prosent, ifølge seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken. Videre tar det noen år før boligene er ferdig bygget.

– Ser vi spesielt på Oslo, vil vi i løpet av 2018 og 2019 få flere ferdigstilte boliger, på grunn av godt forhåndssalg i perioden forut med høy etterspørsel og boligprisvekst, sier Hov.

Forbrukerrådet mener at du ikke har noe å tape på å prute på nybygg som ikke er solgt på forhånd. I Oslo har blant annet utbyggerne tjent godt de siste åra, så de har en del å gå på og kan selge billigere enn de ønsker.

– Legg fram et skriftlig, forpliktende tilbud med kort tidsfrist om å kjøpe for en lavere pris enn det mekleren ber om, og ikke la deg snakke bort fra det, råder fagdirektør Thomas Bartholdsen.

Færre nye boliger framover

Nyboligprisstatistikken til SSB viser en prisoppgang på 2,2 prosent i mars sammenliknet med i fjor. Eiendom Norges boligprisstatistikk viser også at pilene peker oppover.

Dag Jørge Hveem, høyskolelektor ved BI, mener at prisstatistikken for nybygg ikke nødvendigvis gir et riktig bilde av utviklingen.

FLERE NYE BOLIGER: Figuren viser antall ferdigstilte boliger per år. Basert på igangsettelsestallene for nybygg tror Hov i Handelsbanken at det blir ferdigstilt mellom 3.500 og 4.000 boliger i Oslo både i år og neste år, opp fra 2.700 i fjor.
FLERE NYE BOLIGER: Figuren viser antall ferdigstilte boliger per år. Basert på igangsettelsestallene for nybygg tror Hov i Handelsbanken at det blir ferdigstilt mellom 3.500 og 4.000 boliger i Oslo både i år og neste år, opp fra 2.700 i fjor. Vis mer

– Mitt inntrykk er at nyboligprisene ikke har fulgt med bruktboligprisene nedover. Konsekvensen av markedsendringene er snarere manglende salg og gjennomføring av prosjekter, sier Hveem.

Tendensen til færre ferdigstilte nybygg etter hvert ser også Hov i Handelsbanken. Han sier at i 2020 vil antallet nye boliger på markedet reduseres på grunn av mindre forhåndssalg i 2017, siden folk gjerne var mer forsiktige med å kjøpe nybygg når prisene falt.

– Hvis du skulle selge din egen bruktbolig et par år fram i tid for å flytte inn i et nybygg, ville du naturlig nok vært mer avventende i fjor, når du risikerte at den bruktboligen du skulle selge ville tape seg ytterligere i pris, sier seniorøkonomen.

Hveem ved BI legger til at redusert tilbud av nybygg vil bety høyere priser når markedet henter seg inn igjen, selv om prisstigningen kan ta noe tid. Han ser at nyboligsalget flater ut i de største, norske byene, på grunn av økt optimisme i boligmarkedet.

– Mange utbyggere har is i magen

Tilbake til hvordan du kan prute på nybygde boliger. Bartholdsen i Forbrukerrådet gjentar at du ikke betale det utbyggeren og mekleren foreslår.

– Kommer du med et lavere bud, vil nok en del utbyggere avslå tilbudet. Andre kan, derimot, komme med et motbud som er dyrere enn ditt, men lavere enn den opprinnelige prisen, sier Bartholdsen.

Det kan også tenkes at utbygger tilbyr deg garasjeplass eller andre goder sammen med boligen, som også gjør at du får boligen «billigere», legger han til.

På den andre siden har mange utbyggere is i magen og økonomisk ryggrad til å avvente, ifølge Hveem ved BI. Han kjenner ikke til at nybyggere har lagt ut boliger til lavere pris i den relativt korte nedgangsperioden vi nå har sett.

– Det kan være tungsolgte boliger i enkeltprosjekter der det går an å få redusert pris, men det gjelder ikke generelt, sier Hveem.

Lurt å gi kort budfrist

Bartholdsen ber deg huske på å ikke by forpliktende på flere nye boliger på samme tid, men gi kort tidsfrist på de objektene du er interessert i. Dette legger nemlig press på utbyggeren.

– Utbyggere vil neppe fortelle at de selger med rabatt, for det stimulerer andre boligkjøpere til å prøve det samme, sier fagdirektøren i Forbrukerrådet.

Fra tidligere år med flatt marked er det, imidlertid, godt kjent med ulike former for rabatter, ekstragoder eller direkte prisavslag, ifølge ham.

Du som forbruker er jo selv sjef over hvor mye du vil betale, og etter hvert som nye boligblokker reiser seg i Oslo og andre byer det neste halvannet året, er det mange muligheter, mener Bartholdsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer