Hvordan vaske riktig?

Du har to typer skitt hjemme. Slik angriper du dem

Feil type rengjøringsmiddel kan skade gulv og overflater.

IT TAKES TWO: I utgangspunktet kan du klare deg med to typer vaskemidler til hjemmet, mener Relekta, som importerer og selger reparasjons- og vedlikeholdsprodukter. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
IT TAKES TWO: I utgangspunktet kan du klare deg med to typer vaskemidler til hjemmet, mener Relekta, som importerer og selger reparasjons- og vedlikeholdsprodukter. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Skitt og smuss i huset kan deles i to hovedgrupper, organisk og uorganisk, og disse krever ulik vaskemiddel, ifølge Lars Petter Bjaaland, produktsjef i Relekta, som importerer og selger vedlikeholdsprodukter.

- Organisk smuss er skitt som har sin kilde fra mennesker, dyr eller planter, som grønske, alger, sopp eller fett og oljer. Slik skitt fjernes lettest med et vannbasert rengjøringsmiddel med en pH-verdi fra syv og oppover, sier Bjaaland i en pressemelding.

Uorganisk smuss, som rust, salt og kalk, derimot, forsvinner ikke med vanlig såpevask. Da trenger du et rengjøringsmiddel med lavere pH, fortsetter han. Det er nemlig graden av pH som er med på å avgjøre hvor effektiv rengjøringen blir.

Dette høres kanskje komplisert ut, men ifølge Bjaaland kan du klare deg godt med kun to typer vaskemiddel hjemme: Ett til kalkbelegg på badet, og ett annet til resten, som også kan brukes til utvendig husvask eller terrassevask.

Slik vasker du ulike gulv

Like før jul skrev Dinside om hvordan du bør vaske ulike gulv. Da anbefalte Fargerike at du skulle la vaskebøtta stå.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer