Hvordan vaske riktig?

Du har to typer skitt hjemme. Slik angriper du dem

Feil type rengjøringsmiddel kan skade gulv og overflater.

IT TAKES TWO: I utgangspunktet kan du klare deg med to typer vaskemidler til hjemmet, mener Relekta, som importerer og selger reparasjons- og vedlikeholdsprodukter. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
IT TAKES TWO: I utgangspunktet kan du klare deg med to typer vaskemidler til hjemmet, mener Relekta, som importerer og selger reparasjons- og vedlikeholdsprodukter. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Skitt og smuss i huset kan deles i to hovedgrupper, organisk og uorganisk, og disse krever ulik vaskemiddel, ifølge Lars Petter Bjaaland, produktsjef i Relekta, som importerer og selger vedlikeholdsprodukter.

- Organisk smuss er skitt som har sin kilde fra mennesker, dyr eller planter, som grønske, alger, sopp eller fett og oljer. Slik skitt fjernes lettest med et vannbasert rengjøringsmiddel med en pH-verdi fra syv og oppover, sier Bjaaland i en pressemelding.

Uorganisk smuss, som rust, salt og kalk, derimot, forsvinner ikke med vanlig såpevask. Da trenger du et rengjøringsmiddel med lavere pH, fortsetter han. Det er nemlig graden av pH som er med på å avgjøre hvor effektiv rengjøringen blir.

Dette høres kanskje komplisert ut, men ifølge Bjaaland kan du klare deg godt med kun to typer vaskemiddel hjemme: Ett til kalkbelegg på badet, og ett annet til resten, som også kan brukes til utvendig husvask eller terrassevask.

Slik vasker du ulike gulv

Like før jul skrev Dinside om hvordan du bør vaske ulike gulv. Da anbefalte Fargerike at du skulle la vaskebøtta stå.

- Parkett, laminat eller fliser skal ikke vaskes med grønnsåpe. Dette er fordi det ødelegger lakken, og etterlater et klebrig fettlag på overflaten som er vanskelig å fjerne, sa kreativ leder Tale Henningsen.

Hun hadde følgende vasketips til ulike overflater:

  • Laminat: Tørrmopping og støvsuging anbefales, men dersom du absolutt må vaske, kan du bruke pH-nøytralt rengjøringsmiddel. Dette står alltid i innholdsfortegnelsen til produktet. Vær sparsom med vannbruken.
  • Linoleum: For mye vann kan ødelegge det naturlige voksbelegget på linoleumsgulvet. Også her må du være svært sparsommelig med vann.
  • Vinylgulv: Vinylgulv kan vaskes med litt grønnsåpe, men her bør du alltid støvsuge først. Unngå å «drukne» gulvet i vann. Vannet vil fordampe, mens såperester vil bli værende og absorbere skitt og møkk.
  • Tregulv: Ifølge Jifrent.no må de ulike typene gulv med trestruktur behandles på ulike måter. På et oljet tregulv bør vannsøl unngås, og derfor må du tørke raskt opp dersom du søler på det. Rengjør deretter med en godt oppvridd mikrofibermopp slik at det ikke trenger væske ned i sprekker og ødelegger gulvet. Tørk eventuelt over med en tørr mopp dersom det ligger igjen vannrester etterpå. Lakkerte tregulv tåler mer enn den oljede varianten. Lakken fungerer som en robust beskyttelse mot væske og smuss, slik at det ikke trenger ned i trestrukturen.
  • Fliser: Jan Eddie Kragtorp, murmester og faglig leder ved Flisekompaniet AS, har tidligere uttalt til Dinside at grønnsåpe har ingenting å gjøre på fliser: - Vasker du med et såpeprodukt som ikke er tilpasset fliser, vil dette etterlate seg et fettlag på flisene, og de vil bli enda mer skitne og flekkete med én gang de har tørket etter vask, sier Kragtorp.

Tenk på miljøet

Et annet viktig aspekt ved vask med rengjøringsmidler, er å unngå å bruke giftige midler. Vaskemidlene blir nemlig ikke borte når du er ferdig med å vaske.

Vasker du bilen selv, vil all såpen renne ned i grunnen eller i renseanlegget via et avløp eller et sluk. Det samme gjelder for husvask, vasking av utemøbler, grill eller terrasse.

- Å velge rengjøringsmidler som er biologisk nedbrytbare er viktig for både helsa vår og livet i naturen. Rengjøringsmidler kan inneholde en rekke problematiske kjemikalier som kan skade naturen i lang tid etter vi har skylt dem ut i avløpet. I tillegg kan flere stoffer forurense innelufta vi puster i, sier Anja Bakken Riise, leder i Framtiden i våre hender.

Når vi velger de mest miljøvennlige rengjøringsmidlene, kan det bidra til at flere av produsentene strekker seg lenger for å utvikle bedre produkter og fase ut kjemikalier som kan være problematiske.

- Det kan dessverre ta lang tid før myndighetene lovregulerer bruken av kjente miljøskadelige kjemikalier. Da er det viktig at både produsenter, næringsliv og forbrukere tar ansvar for å unngå disse farlige stoffene, sier Riise videre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer