Lavere fellesutgifter i borettslag og sameier

Du kan betale din del av fellesgjelden for å få lavere månedskostnader

Men husk at det påvirker hele din låneramme.

GJØR JOBBEN SELV: Noen borettslag og sameier har lavere felleskostnader fordi de forventer at beboerne skal gjøre noe av vedlikeholdsarbeidet selv, som snømåking om vinteren eller trappevask. For mange er dette en helt grei løsning, men husk å sjekke hvorfor månedskostnadene er så lave, slik at du ikke får en ubehagelig overraskelse. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
GJØR JOBBEN SELV: Noen borettslag og sameier har lavere felleskostnader fordi de forventer at beboerne skal gjøre noe av vedlikeholdsarbeidet selv, som snømåking om vinteren eller trappevask. For mange er dette en helt grei løsning, men husk å sjekke hvorfor månedskostnadene er så lave, slik at du ikke får en ubehagelig overraskelse. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kjøper du bolig, er det noen utgifter du ikke kommer utenom. Disse omfatter gjerne kommunale avgifter, strøm, bredbånd, forsikring, vedlikehold og rengjøring.

Bor du i et borettslag eller sameie, avgjøres de månedlige felleskostnadene av den samlede fellesgjelden. Sammen med kjøpspris, er det denne gjelden som avgjør hvor mye du betaler totalt for boligen.

Dersom du er på boligjakt, kan du avgrense søket ditt på Finn.no, slik at fellesgjelden blir lagt til prisantydningen.

Felleskostnadene kan variere mye, alt fra under tusenlappen til godt over 15.000 kroner. Men, hvordan kan du redusere de månedlige utgiftene, og lønner det seg?

Innfri din del av fellesgjelden

Borettslagets eller sameiets fellesgjeld kan, blant annet, øke ved vedlikeholdsarbeid. Noen har penger til dette på bok, for eksempel i et vedlikeholdsfond, mens andre må ta opp mer lån, og da øker gjeld og utgifter. Planlagt vedlikehold skal opplyses om i prospektet hvis du er på visning, så dette er viktig å undersøke.

- Ellers er det viktig å sjekke om borettslaget kun har betalt renter av lånet, men skal begynne å betale avdrag i nærmeste framtid. Dette kan nemlig øke felleskostnadene, sier Magne Gundersen, forbrukerøkonom i Sparebank 1.

Når det gjelder å få ned fellesutgiftene, kan dette først og fremst gjøres ved å innfri din del av fellesgjelden i borettslaget eller sameiet gjennom individuell nedbetaling, også kjent som IN-ordning.

Dette vil si at du betaler all fellesgjeld på én gang eller i avdrag, men det er ikke alle som tilbyr IN-ordning og det er ikke sikkert denne løsningen lønner seg for alle.

- Har du boliglån og studielån i tillegg til at du betaler fellesgjeld, er det ikke sikkert du får ta opp nye lån til andre formål du ønsker deg, sier Gundersen.

- Fellesgjeld er ikke ugunstig

Thomas Bartholdsen, fagdirektør for bolig i Forbrukerrådet mener det er fint med valgfrihet, men hvis du allerede har gjeld kan din fellesgjeldsandel ofte være den minst problematiske gjelden du har.

- Tenk over hvilken gjeld du vil bli kvitt først. Kortsiktig gjeld på kredittkort og slikt er mye viktige å betale ned, sier Bartholdsen.

Selv om du har begynt med nedbetaling av din del av borettslaget eller sameiets fellesgjeld, kan du når som helst avslutte med den ekstra innbetalingen og gå over til månedlige felleskostnader.

LAVERE FELLESKOSTNADER: Selv om du velger individuell nedbetaling av fellesgjeld, er det ikke sikkert at de månedlige kostnadene forsvinner helt. Foto: skjermdump.
LAVERE FELLESKOSTNADER: Selv om du velger individuell nedbetaling av fellesgjeld, er det ikke sikkert at de månedlige kostnadene forsvinner helt. Foto: skjermdump. Vis mer

Gundersen i Sparebank 1 påpeker at dersom du velger IN-ordning, vil kjøpesummen til boligen bli høyere når det ikke følger med fellesgjeld, hvis du velger å selge en gang i framtiden.

- Du kan selge før du har betalt ned all din fellesgjeld, slik at resten av gjelden følger med boligen. Den nye kjøperen står fritt til å velge mellom å videreføre IN-ordningen eller betale felleskostnader én gang i måneden, legger forbrukerøkonomen til.

Lave felleskostnader kan også kreve av deg

Leter du etter bolig og tror du har funnet drømmekjøpet med felleskostnader under tusen kroner i måneden? Her bør du være ekstra nøye med å sjekke hva kostnadene inkluderer, og om det følger med noen krav til beboerne i borettslaget eller sameiet.

For det første kan lave felleskostnader bety at du får flere individuelle kostnader, som strøm, bredbånd og annet, er det ikke sikkert boligen blir billigere å eie enn en med høyere månedskostnader.

- I andre tilfeller kan lave felleskostnader bety at borettslaget ikke har en vedlikehold- og vaktmestertjeneste som tar seg av snømåking, trappevask og lignende. Dette kan medføre at månedskostnadene vil variere etter sesong, eller at beboerne selv må måke snø og vaske, sier Gundersen i Sparebank 1.

For all del, hvis du synes dette er en grei løsning er det ikke nødvendigvis en dårlig deal. Men, det er viktig at du sjekker dette hvis du ser etter bolig, slik at du ikke får en ubehagelig overraskelse.

FORSKJELLIGE FELLESKOSTNADER: På boliger i samme prisklasse, kan det være mindre eller større ulikheter i fellesgjeld og -utgifter. Men, husk at høye månedskostnader ikke nødvendigvis er en dårlig ting. Foto: skjermdump.
FORSKJELLIGE FELLESKOSTNADER: På boliger i samme prisklasse, kan det være mindre eller større ulikheter i fellesgjeld og -utgifter. Men, husk at høye månedskostnader ikke nødvendigvis er en dårlig ting. Foto: skjermdump. Vis mer

- Å spare penger og felleskostnader ved å ikke vedlikeholde vinduer, slik at de råtner og må skiftes tidligere enn nødvendig, er selvsagt svært uheldig, sier Bartholdsen i Forbrukerrådet.

Høye felleskostnader på grunn av fornuftige tiltak som besvarer eller øker verdien på boligene, er en bra ting, ifølge fagdirektøren. Er de et svar på høye fellesgjeldsrenter, byggeskader, dårlig beslutninger eller ineffektiv drift, derimot, er det selvsagt uheldig.

- Boligeier eller -kjøper må rett og slett vurdere helheten, sier han.

Foreslå endringer

Du lurer kanskje på om det er andre måter å få lavere månedsutgifter utenom å velge IN-ordning?

- Felleskostnadene kan bli lavere hvis du fremmer forslag i borettslagets eller sameiets generalforsamling, for eksempel ved å foreslå at dere kutter felles Internett- eller TV-pakke, sier Gundersen i Sparebank 1.

Men, da må hver beboer imidlertid ordne dette selv, som vil føre til kostnader for den enkelte, ifølge forbrukerøkonomen. I tillegg må du huske på at boliger må vedlikeholdes, og kommunale utgifter kommer du ikke utenom.

Pruting på felleskostnadene, derimot, er et ukjent fenomen, ifølge Forbrukerrådet.

Skal du prute, bør det være på avtalene som påfører boligselskapet utgifter: Er strømavtalen og bredbåndsavtalen god, er det utgifter dere kan spare ved å gjøre mer på dugnad eller kan dere øke inntektene ved å reforhandle avtaler dersom borettslaget også eier lokaler man leier ut for eksempel?

- Det er også mulig å reise spørsmål knyttet til gjeldsfordelingen mellom enhetene i borettslaget eller sameiet. Noen leiligheter kan, blant annet, ha utvidet arealet sitt ved å bygge ut loft eller kjeller til beboelsesrom, sier Bartholdsen.

I slike tilfeller kan fordelingen av fellesgjeld og -kostnader revurderes, ifølge ham.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer