Har du noen gang tenkt på hvem som har ansvar dersom barna dine hopper på naboens trampoline, eller omvendt, og skader seg?
Kommunikasjonssjef i Fremtind, Anette Grønby Rein, forteller at du som eier er ansvarlig for plasseringen og vedlikeholdet av trampolinen.
- Det betyr at hvis det skjer en ulykke som følge av at trampolinen din ikke er vedlikeholdt, godt nok sikret eller montert riktig, risikerer du å bli erstatningspliktig.
Hvis trampolinen er i veldig dårlig stand, er det større sjanse for at du blir holdt ansvarlig om noen skader seg, men det gjøres en helhetsvurdering i hver enkelt sak, ifølge Rein.
- Så har du gode sikkerhetsrutiner, kan du forebygge både ulykker og erstatningsansvar.
Fremtinds viktigste trampolineråd:
- Vi anbefaler at du alltid bruker sikkerhetsnett på trampolinen, at du er nøye med monteringen, slik at trampolinen er godt nok sikret, og at den står på stødig grunn. Også er det lurt å holde et øye med barna underveis, forteller Rein.

- Midt i verste perioden
Skal mye til
Vi har spurt advokat i Huseiernes Landsforbund, Morten Fæste.
- Når du har satt opp en trampoline i egen hage skal det mye til for å bli ansvarlig for eventuelle skader dersom trampolinen er montert på en forsvarlig måte, og der bruksanvisninger er fulgt, sier han til DinSide.
- Lar du naboenes barn bruke trampolinen, kan du likevel risikere å bli erstatningsansvarlig dersom trampolinen ikke er montert skikkelig, forklarer han videre.
Styret kan få skylda
Han sier at når det kommer til trampoliner som står på fellesareal i sameier eller som velforeninger administrerer, kan styret i verste fall bli ansvarlig for skader fra lek, og det skal nok mindre til å bli ansvarlig dersom trampolinen er satt opp slik at mange kan bruke den.
- Så lenge styret sørger for at trampolinen er forsvarlig montert og vedlikeholdt og ikke ligger i nærheten av gjenstander som kan utgjøre en større risiko, vil man kunne sies å ha gjort det man kan for å minimere risikoen, sier han.
Fæste forklarer at trampolinen ikke bør stå slik til at det er farlige steiner, skrenter eller liknende i nærheten som gjør at risikoen ved å bruke trampolinen er større enn vanlig. I tillegg bør underlaget være plant.
Mye støy
Fæste forteller til DinSide at de får mange henvendelser om støy fra trampolinebruk.
- Det er ingen lovregler for hvor langt fra nabogrensen man kan plassere en trampoline, men om du har stor tomt og mye plass i hagen, så trenger du kanskje ikke å sette trampolinen din helt på nabogrensen mot naboens solrike uteplass, sier han og legger til:
- Hvis det er knappere om plassen, kan det lønne seg å ta en hyggelig prat med naboen før man setter den opp.

Følg med på naboen
Lag kjøreregler
- Det er også greit å lage noen kjøreregler om bruk. Barna trenger ikke å hoppe sju om morgenen og elleve om kvelden, og unngå at det til enhver tid er fullt av barn på trampolinen.
Han forteller om at det har vært saker om trampolinestøy i domstolene, og at på generelt grunnlag viser avgjørelsene at trampoliner har blitt så vanlig i samfunnet at normal støy fra trampolinelek er noe du må forvente og akseptere når du har naboer rundt deg.
Selv på helligdager, der lovverket sier at man ikke skal drive med aktiviteter som fører til «utilbørlig støy» i nabolaget, må man antakelig akseptere at barna bedriver vanlig lek på trampoliner, ifølge advokaten.
- God dialog med naboene, der man viser respekt for hverandre er som alltid den meste metoden å opprettholde et godt naboskap på.