Dersom du bruker en brus eller smoothieflaske flere ganger kan det ha konsekvenser om du ikke skyller den grundig nok.
- Hvis en lar flasken stå med en god skvett igjen som inneholder næring for bakteriene for eksempel melk eller «smoothie», og fyller opp på nytt flere ganger over tid uten å tømme den helt lager, man de aller beste forhold for bakterieoppvekst. En slik langvarig bruk må frarådes på det sterkeste. Tarminfeksjoner eventuelt matforgiftning med oppkast og diaré kan da bli resultatet, forklarer professor Henning Sørum ved Institutt for parakliniske fag ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.
Produsenten anbefaler ikke gjenbruk
Ringnes som produserer blant annet flere typer brus, farris og Imsdal vann anbefaler ikke å gjenbruke flasken.
- Vi som produsent kan ikke anbefale det, vi selger det som en engangsflaske og den er ikke laget for at den skal brukes flere ganger, forklarer kommunikasjonssjef Nicolay Bruusgård i Ringnes.
Han legger imidlertidig til at det viktigste er at flasken blir pantet og får et nytt liv.
Må skylles grundig
Bakteriene vokser ikke i selve plasten men bakteriene kan vokse på næringsholdig materiale som henger igjen på innsiden dersom den ikke vaskes grundig nok og fortsatt inneholder fukt.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger