Plastflaske

Du kan bli syk

Å gjenbruke plastflasken kan være en dårlig ide.

BAKTERIER: Bruker du drikkeflasken over en lengre periode kan det vokse bakterier i den. Foto: Embla Hjort-Larsen
BAKTERIER: Bruker du drikkeflasken over en lengre periode kan det vokse bakterier i den. Foto: Embla Hjort-Larsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dersom du bruker en brus eller smoothieflaske flere ganger kan det ha konsekvenser om du ikke skyller den grundig nok.

- Hvis en lar flasken stå med en god skvett igjen som inneholder næring for bakteriene for eksempel melk eller «smoothie», og fyller opp på nytt flere ganger over tid uten å tømme den helt lager, man de aller beste forhold for bakterieoppvekst. En slik langvarig bruk må frarådes på det sterkeste. Tarminfeksjoner eventuelt matforgiftning med oppkast og diaré kan da bli resultatet, forklarer professor Henning Sørum ved Institutt for parakliniske fag ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.

BAKTERIER: VASK AV DRIKKEFLASKE: Bakteriene storkoser seg på barnas drikkeflasker dersom flaskene ikke vaskes riktig. Men de bør også tørkes riktig. Video: Berit B. Njarga. Klipp: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Produsenten anbefaler ikke gjenbruk

Ringnes som produserer blant annet flere typer brus, farris og Imsdal vann anbefaler ikke å gjenbruke flasken.

- Vi som produsent kan ikke anbefale det, vi selger det som en engangsflaske og den er ikke laget for at den skal brukes flere ganger, forklarer kommunikasjonssjef Nicolay Bruusgård i Ringnes.

Han legger imidlertidig til at det viktigste er at flasken blir pantet og får et nytt liv.

Må skylles grundig

Bakteriene vokser ikke i selve plasten men bakteriene kan vokse på næringsholdig materiale som henger igjen på innsiden dersom den ikke vaskes grundig nok og fortsatt inneholder fukt.

- Flasker og annen emballasje som skal benyttes til mat og drikke må vaskes og skylles for å unngå at rester av drikkevarene kan gi grobunn for bakterier, forklarer seniorrådgiver Randi Edvardsen i seksjon biologisk mattrygghet i Mattilsynet.

Konsekvensene med gjenbruk over lengre tid avhenger av hvilke forhold bakteriene får til oppvekst mellom hver tømming og vask.

Ikke vær altfor redd

Dersom du skal bruke plastflasken bør du vaske den grundig og ofte. Det er også viktig å vaske korken nøye.

- Vask korken med en kost eller tannbørste, og pass på at når en skyller flaska at korken er på slik at ved å riste flaska vil de deler av korken som kommer i kontakt med innholdet også få en sterk skylle-effekt ved risting, råder professoren.

Sørum trekker også fram at man ikke trenger å være altfor redd for å gjenbruke flasken hvis man holder seg til enkle rutiner som å vaske den nøye og ofte.

DinSide har tidligere skrevet om vask av drikkeflasken. Et av rådene som ble skrevet var at drikkeflasker bør rengjøres hver eneste dag.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer