Hvordan vaske hårbørste?

Du kan bli syk

Vet du hvor ofte du bør vaske hårbørsten din? Her får du svaret!

HÅRBØRSTE: Vet du hvor ofte du bør vaske hårsbørsten din, eller hvordan? Det får du svaret på her. Video: Celina Stamper. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En hårbørste er noe de aller fleste eier og bruker på en daglig basis.

Ofte vil hårbørsten kjapt samle opp hårstrå, flass og stylingrester fra hår og hodebunn. Det betyr at det kan være lurt å rense den regelmessig.

Men; hvordan rengjør man egentlig hårbørsten?

Gunn Mari Sørløkk jobber som frisør for Meldal Frisørsalong og fikk nettopp sølvmedalje i VM i konkurransen kreativ farge.

Hun anbefaler at man først og fremst fjerner alt løshår, enten med fingrene eller en kam.

- Hell varmt vann i vasken eller en boks. Tilfør en liten teskje med sjampo eller noen dråper oppvaskmiddel, forteller hun og legger til at det er oppvaskmiddelet som løser opp fettet fra hårbørsten.

La hårbørsten ligge i vannet noen minutter og masser bustene på børsten for å løsne smuss.

- Skyll den deretter godt, og legg den med busta ned på et håndkle mens den tørker. Da har du en børste som er like god som ny. Har du børste i tre bør du ikke la den ligg lenge i vann, eventuelt la skafte være over vann, sier Sørløkk.

Maya Katrine Stark er Art Director hos Adam og Eva Steen og Strøm, hovedlærer og akademiartist ved Adam og Eva skole og akademi og Matrix Nordic Artist.

Hun forteller at også rensesjampo vil være nyttig å prøve når det kommer til rens av hårbørster.

- Pass ekstra på børster av naturmateriale, disse kan ha egne vaskeråd fra produsenten så du ikke skader bust eller treverk, forteller Stark.

FRISØR: Gunn Mari Sørløkk jobber som frisør for Meldal Frisørsalong og fikk nettopp sølvmedalje i VM i konkurransen kreativ farge.
FRISØR: Gunn Mari Sørløkk jobber som frisør for Meldal Frisørsalong og fikk nettopp sølvmedalje i VM i konkurransen kreativ farge. Vis mer

Men hvor ofte bør den vaskes?

Sørløkk forteller at hvor ofte man bør vaske børsten er opp til hvor mye smuss som samlet.

- Men bruker du mye stylingprodukter og du ser det samler seg mye smuss lønner det seg å rengjøre den godt med sjampo eller Zalo to ganger i måneden.

Stark forteller at håret fra børsten bør fjernes daglig til en gang i uka avhengig av hvor mye hår som samler seg.

- Børsten bør vaskes ukentlig eller oftere om det er behov for det, forteller hun.

Hva kan skje?

Om du ikke er flink til å fjerne hår og skylle børsten hyppig så samler det seg fort talgrester fra hodebunn, styling rester, støv og smuss.

- Drar du da børsten gjennom håret kan det gjøre at håret bli fortere fett, tyngre og glansløst. Det er jo også en god grobunn for bakterier som kan samle seg opp å påvirke hodebunnen, sier Sørløkk.

- Du får ikke en like langvarig renhetsfølelse og håret blir fort tungt og fett uansett hvor mange gode, profesjonelle produkter du har investert i, forteller Stark.

Desinfiseres daglig

På frisørsalongene er det derimot mye hyppigere vasking og ikke minst desinfisering, ettersom hårbørstene brukes på ulike kunder.

Daglig og faglig leder hos Mozart frisør i Trondheim og master educator hos Pivot Point Scandinavia, Anders Øverland forteller at man først og fremst må få vekk alt løst hår fra hårbørsten før den desinfiseres i salongene.

- Du må rengjøre børster ved å desinfisere skikkelig med noe som fjerner alt av smittefare risiko og dreper alle bakterier, sier Øverland.

I salongene bruker de ofte kamrens på kammer og klyper, i tillegg til at noen legger børster i en boks under UV-stråling.

Dersom børstene du bruker kommer i kontakt med stylingprodukter, bør man vaske de med noe som løser stylingrester.

- De samme børstene brukes på veldig mange mennesker, derfor hadde det fort blitt heftige utbrudd av smittsomme sykdommer hvis frisørene ikke tok dette på alvor, sier Øverland.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer