Slår alarm etter krydder-funn:

Du kan bli syk

Forskerne fikk bakoversveis da de så nærmere på krydderglassene.

BAKTERIEBOMBE: Krydderglassene man har hjemme på kjøkkenet kan være fulle av bakterier man ikke visste om. Illustrasjonsfoto: Shutterstock
BAKTERIEBOMBE: Krydderglassene man har hjemme på kjøkkenet kan være fulle av bakterier man ikke visste om. Illustrasjonsfoto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I den opprinnelige versjonen av denne artikkelen ble det brukt et illustrasjonsbilde av en krydderhylle hos en vanlig norsk dagligvarebutikk, hvor merkevaren Hindu var synlig. DinSide har nå byttet ut bildet, og understreker at krydderprodusent Hindu ikke har noe med studien om bakterievekst å gjøre. Se vår rettelogg her.

DinSide har tidligere skrevet at skjærefjøla er kjøkkenets versting.

Ifølge professor i mikrobiologi ved University of Arizona, Chuck Gerba, kan man finne flere bakterier på et gjennomsnittlig skjærebrett enn på et toalett.

Ny forskning viser at det er andre gjenstander på kjøkkenet som kan utgjøre en større helsefare - og det er krydderglass.

ANGRER: Laura Hartley sitt håp om å oppnå drømmesmilet gikk ikke helt etter planen. Reporter: Amalie Bernhus Årtun Vis mer

Måtte lage kalkunburger

Det er forskere ved Rutgers School of Environmental and Biological Sciences i New Jersey som har kommet fram til den oppsiktsvekkende konklusjonen.

Resultatet ble nylig omtalt i fagbladet Journal of Food Protection.

Tilsatte hemmelig ingrediens

371 personer deltok i studien, som ble finansiert av det amerikanske svaret på Mattilsynet, Food Safety and Inspection Service.

Deltakerne ble plassert i flere forskjellige kjøkkener.

Kjøkkenene var på størrelse i alt fra bitte små hybelkjøkkener, til gedigne undervisningskjøkkener.

BERYKTET: En 3D-illustrasjon av salmonella, som ifølge Lommelegen kan smitte gjennom egg og fjærkre som ikke er skikkelig varmebehandlet. Foto: Shutterstock
BERYKTET: En 3D-illustrasjon av salmonella, som ifølge Lommelegen kan smitte gjennom egg og fjærkre som ikke er skikkelig varmebehandlet. Foto: Shutterstock Vis mer

Burger-bakterie

Deltakerne fikk deretter utdelt hver sine rå kalkunburger.

I tillegg fikk de en oppskrift på hvordan burgeren skulle krydres, samt en pakke salat.

Forskerne ønsket å simulere bevegelsen til en patogen bakterie i et kjøkken.

Patogene bakterier er bakterier som skaper sykdom, ifølge Store norske leksikon, som for eksempel salmonella.

Salmonella er blant den hyppigste årsakene til matforgiftning, skriver Lommelegen.

Studie-virus

På forhånd tilsatte forskerne en bakteriofag, som de kalte MS2, i kalkunkjøttet.

Bakteriofager er virus som infiserer bakterier, men som ikke utgjør noen trussel for mennesker.

Bakteriofager kan derfor hjelpe forskere med å studere spredingen av blant annet infeksjoner.

HJELPER FORSKERE: En illustrasjon av bakteriofager, som infiserer bakterier og dermed kan brukes til å studere virusinfeksjoner. Foto: Shutterstock
HJELPER FORSKERE: En illustrasjon av bakteriofager, som infiserer bakterier og dermed kan brukes til å studere virusinfeksjoner. Foto: Shutterstock Vis mer

Gransket kjøkkenet

Deltakerne satte i gang med å tilberede hver sin kalkunburger.

Så fort de var ferdige, analyserte forskerne alle kjøkkenredskapene, rengjøringsområdene og overflatene deltakerne hadde brukt.

Hensikten var å finne ut hvor MS2 hadde spredt seg.

Etter å ha sett gjennom resultatene, bestemte forskerne seg for å se nærmere på andre overflater, som blant annet krydderglass og vannkraner.

Resultatet var nedslående.

Nesten halvparten - 48 prosent - av krydderglassene hadde MS2 på seg.

På andreplass på verstinglista kom skjærebrett, deretter lokket på søppeldunken.

Vannkrana på kjøkkenet hadde færrest spor etter MS2.

Aldri sett liknende

Donald Schaffner er professor i matvitenskap på Department of Food Science på Rutgers School of Environmental and Biological Sciences.

Han sier at han og forskerteamet ble tatt på senga av resultatene.

- Vi ble overrasket. Vi hadde ikke sett tydelige bevis på smitte på krydderglass før, sier han i en pressemelding.

HUSER UØNSKEDE BAKTERIER: Visste du at tannbørsten din potensielt huser uønskede bakterier? Slik blir du kvitt dem! Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

«Glemte» krydderet

Schaffner sier at tidligere forskning bare har hatt fokus på bakteriemengden på skjærebrett og vannkraner.

- De har oversett overflater som krydderglass, lokk på søppeldunker, og andre kjøkkenredskaper, sier han.

Schaffner mener at forskningsresultatene viser at man må passe minst like godt på krydderglassene som på skjærefjøla når man lager mat.

- Du burde være bevisst på dette før og under matlaging, sier han.

Vask de hendene

Forskerne konkluderer med at riktige prosedyrer på kjøkkenet kan forebygge sykdom.

De råder forbrukere til å vaske hendene, og til å desinfisere både overflater og redskaper, deriblant krydderglass, for å stanse spredningen av bakterier på kjøkkenet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer