Du kan bli syk

- Det er spesielt kombinasjonen av tett og vått som er uheldig.

BAKTERIEBOMBE: De populære sminkesvampene er ifølge hudlege en sopp og bakterie-bombe. likevel bruker mange den skittene svampen i ansiktet, hver dag. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den skal vare fra 3-6 måneder. Likevel har mange sine i flere år. Sminkesvampene ligger fuktige og skitne i sminkepungen.

Uhygienisk

Hudlege Miray Al-Mustafa på A-Medi Spesialistklinikk sier til DinSide at akkurat som med sminkekoster, kan det etter hvert samle seg en god del bakterier i disse om de ikke vaskes godt nok. Forskjellen er at svampene aldri blir helt tørre.

- Det er spesielt kombinasjonen av tett og vått som er uheldig i slike sminkesvamper, sier Al-Mustafa til DinSide.

En studie fra 2019 viste at sammenliknet med maskara, leppestift og eyeliner, inneholdt sminkesvamper mest bakterier- og da særlig E. coil og gule stafylokokker. Sopp trives i fuktige omgivelser, så det er også mye av dette i godt brukte, og fuktige sminkesvamper, ifølge Al-Mustafa.

- Det blir en dårligere kombinasjon når man legger tilbake fuktige svamper i en lukket og tett sminkebag etter bruk. Det sier da seg selv at å stadig gni ansikt med en slik bakterie- og soppbombe er uheldig.

Bruker ikke

Johanne Stenersen er makeup Artist ved Oslo Skin AS. Hun sier det er sjelden at hun bruker sminkesvamper i profesjonell praksis, nettopp på grunn av hygieneproblemet dette medfører.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer