Plassere postkasse

Du kan ende opp med postkasse over en kvart kilometer fra boligen

Det finnes egne lover og regler for hvor du kan ha postkasse hvis du bor i spredt- eller tettbygde områder eller borettslag.

FLYTT POSTKASSEN: Dersom Posten ikke er fornøyd med hvor du har plassert postkassen, kan du bli bedt om å flytte den, samt få denne illustrasjonen av «Postens handlingsrom». Foto: Miriam Håland.
FLYTT POSTKASSEN: Dersom Posten ikke er fornøyd med hvor du har plassert postkassen, kan du bli bedt om å flytte den, samt få denne illustrasjonen av «Postens handlingsrom». Foto: Miriam Håland. Vis mer
Publisert

Med e-post, sms, nettbank og sosiale medier, er det ikke like mange trenger postkasse. Likevel er det vanskelig å finne et hus uten.

Du kan jo fortsatt få julekort og -gaver, reklame og pakker, bare pass på at postkassa er stor nok hvis du venter levering fra PostNord.

Men visste du at du ikke fritt fram kan plassere postkassa din hvor det måtte passe deg?

Det finnes nemlig klare bestemmelser i postloven og -forskriften for hvor kassen kan stå. Posten kan til og med kreve at du flytter postkassa hvis de ikke er fornøyde.

I 1999 fikk dette daværende samferdselsminister Dag Jostein Fjærvoll til å se rødt, da han mente familiens sikkerhet ble satt i fare hvis postkassa sto for langt unna huset.

Her får du oversikt over Postens postkasseregler, så er det bare for deg å finne fram målebåndet.

Hvor skal postkassa stå?

Dette er avhengig av hvilken type bolig du har, samt hvilket område du bor i.

Postkassa skal plasseres ved port eller innkjørsel til boligen, men bor du i et tettbygd strøk kan postkassa stå inntil 100 meter utenfor eiendommen. For spredtbygde strøk kan kassen være inntil 250 meter unna.

Endelig plassering av postkassa innenfor 100- eller 250-meters radiusen kan bestemmes av Posten. De kan også kreve at flere postkasser blir samlet på et fellesstativ, hvis dette er formålsmessig.

Hvis det er veldig spredt bosetting, som gjør det altfor kostnadskrevende, kan Posten be deg flytte postkassa enda lengre enn 250 meter unna boligen.

SAMLET: I blokk eller bygård kan alle postkassene stå samlet ved fellesinngangen, hvis Posten synes det er greit. Foto: Elisabeth Dalseg.
SAMLET: I blokk eller bygård kan alle postkassene stå samlet ved fellesinngangen, hvis Posten synes det er greit. Foto: Elisabeth Dalseg. Vis mer

Videre skal postkassas plassering ikke skape trafikkfarlige situasjoner, og du er selv ansvarlig for å sørge for at postmannen eller -kvinnen har tilgang til postkassa. Det vil si å rydde vekk snø, greiner, løv og andre hindringer.

Bor du i blokk eller bygård? Da skal postkassene stå ved fellesinngangen, med mindre noe annet er bestemt av Posten.

Vil du flytte postkassa, må du faktisk søke om det. Og skal borettslaget, sameiet eller nabolaget opprette et felles postkassestativ, er det egne regler og søknadsskjema for dette også.

Hvordan skal den settes og merkes?

Når du skal sette opp postkasse ute, er det viktig at den er godt festet. Du kan løse dette med et stativ, en bøyle, stolpe eller liknende. Posten understreker, igjen, at postkasse er privat eiendom, som betyr at eieren har ansvar for innkjøp, vedlikehold og annet.

Lokket til kassen bør være i en minimumshøyde på 90 centimeter over bakken, og det må være mulig for postmannen eller -kvinnen å åpne lokket helt.

Også når det kommer til merking, har Posten klare krav. Du skal sørge for navn eller annen «entydig identifikasjon» for alle som skal motta post i postkassa. Dette kan være en liste av alle fullstendige navn, eller en samlebetegnelse, som «familien Hansen».

RIKTIG MERKING: Fullt navn på personene som bor i boligen, eller bare familiens etternavn, skal stå foran på postkassen, ikke på lokket. Foto: Tor Erik Schrøder/NTB scanpix.
RIKTIG MERKING: Fullt navn på personene som bor i boligen, eller bare familiens etternavn, skal stå foran på postkassen, ikke på lokket. Foto: Tor Erik Schrøder/NTB scanpix. Vis mer

Postkassa skal merkes med mottakere foran på kassen, ikke på lokket. Dersom flere postkasser står ved siden av hverandre, bør de også merkes på innsiden av lokket.

«Postkasser på felles postkassestativ bør plasseres i nummerordning med det laveste nummeret først», skriver Posten.

Hvilke unntak finnes?

Men, som alltid, alle regler har sine unntak. Også når det kommer til hvor du kan plassere postkassa.

Postkassa kan plasseres ved inngangsdøra til bolig, dersom behovet tilsier det. Dette har du kanskje behov for hvis du er bevegelseshemmet, og da kan du søke Posten om dette.

Ved en slik søknad, kan du bli nødt til å legge ved en legeerklæring som sier at du trenger å ha postkassa nærmere boligen din.

Huseiernes Landsforbund har forståelse for at Posten må tilpasse virksomheten sin til endrede postvaner. Likevel forventer de at det blir tatt spesielle hensyn.

– Uten at det skal ødelegge Postens mulighet til å løse oppgavene sine fornuftig, må det være mulig at boligeiere som trenger det, kan beholde postkassa nær seg, sier generalsekretær Morten Andreas Meyer.

Han mener at hensynet ikke bare gjelder for de bevegelseshemmede, men også de som ikke er vant med digitale postløsninger.

Enkel tilgang til postkassa med aviser og brev er også en del av det å kjenne trygghet ved å bo hjemme etter hvert som en blir eldre, mener Meyer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer