Du kan få flere strømregninger

Høye strømpriser kan gi deg flere strømregninger. Totalprisen skal imidlertid ikke bli høyere.

Flere, men ikke større: For dem som ikke er så flinke til å sette av penger til store regninger, vil det lønne seg med hyppigere, men mindre strømregninger. Foto: PER ERVLAND
Flere, men ikke større: For dem som ikke er så flinke til å sette av penger til store regninger, vil det lønne seg med hyppigere, men mindre strømregninger. Foto: PER ERVLAND Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den stramme sitauasjonen i kraftmarkedet og de høye strømprisene har fått Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) til å reagere. Nå varsler de nye tiltak for å lette situasjonen for strømkundene.

Ett av disse kan være at nettselskap og strømleverandører kan bli pålagt å innføre flere måleravlesninger og faktureringer.

- Krav om hyppigere måleravlesning og fakturering er ett av tiltakene som kan være aktuelt å innføre for å gi strømkundene bedre informasjon dersom kraftsituasjonen forverrer seg, sier seksjonssjef i NVE Thor Erik Grammeltvedt.

Det å dele opp strømregningene er ett av tiltakene både forbrukerøkonomer og strømleverandørene selv foreslår for dem som allerede sliter med å betale strømregningen.

Les mer: Slik takler du de store strømregningene

Men det er mer enn bare det å dele opp strømregningene som er poenget fra NVE.

- Det viktigste er å få lest av oftere, samt å få hyppigere informasjon om pris, sier Grammeltvedt til DinSide.

Tettere oppfølging av strømkundene

Strømregningen

Er du bekymret for vinterens strømregning? (Avsluttet)
Ja, lurer på hvordan jeg skal få råd(36%) 400
Nei, jeg har kontroll over forbruket(30%) 336
Håper det ikke blir alt for ille(25%) 280
Ja, har satt av penger allerede(8%) 87
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Grammeltvedt påpeker at det på det nåværende tidspunkt ikke er aktuelt å innføre slike særskilte krav, men at det er viktig at nettselskap og kraftleverandører blir varslet om denne muligheten slik at de er forberedt dersom et pålegg kommer.

Hva må til for at dette skal innføres?

- Når NVE har vurdert at vi er i en anstrengt energisituasjon er dette noe vi kan innføre, sier Grammeltvedt.

Forskrift om måling og avregning mv gir NVE hjemmel til å pålegge nettselskap og kraftleverandører å innføre særskilte avlesnings-, fakturerings- og informasjonsrutiner i anstrengte energisituasjoner, så det må ingen lovendring til. Dette er strakstiltak NVE kan pålegge strømleverandører, og det er derfor de nå sender ut et varsel til disse om at dette kan bli aktuelt.

Bakgrunnen for at NVE nå går ut med et brev til alle nettselskap og kraftleverandører er dagens kraftsituasjon. Fyllingsgraden i norske vannmagasin er historisk lav, og var i uke 52 om lag 26 prosentpoeng under medianverdien.

- I anstrengte kraftsituasjoner er det viktig med god informasjon til forbrukere om deres eget forbruk og de løpende kostnadene ved dette, påpeker han.

Om vi er langt unna en slik "anstrengt energisituasjon" kan han imidlertid ikke svare konkret på. - Dette er en skjønnsmessig vurdering, men det jeg kan si er at vi følger situasjonen nøye.

Les også: Timesmålere kan kutte strømregningen, men det kan lønne seg å vente med å installere.

Dette kan du gjøre

Selv om ikke strømselskapene blir pålagt å dele opp strømregningene er dette noe du selv kan be strømleverandøren din om. Du trenger ikke vente til regningen blir så stor at du må be om å få dele den opp for å ha råd til å betale den, du kan be om å få hyppigere strømregning som standard.

I tillegg kan du selvfølgelig ta grep for å redusere strømregningen:

- Strømkundene kan selv være med på å redusere sin strømregning gjennom å begrense strømforbruket. Hyppigere måleravlesning og fakturering er med på å bevisstgjøre forbrukerne, sier Grammeltvedt.

I tillegg er det én måte som kan bidra til å kutte strømregningen, uten at du endrer forbruket:

- Bytt kraftleverandør dersom du føler at den du har ikke er blant de billigste, avslutter Grammeltvedt.

Betaler du for mye for strømmen? Finn billigste strømleverandør for ditt forbruk med vår strømkalkulator

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer