Husk å oppdatere leieavtale i kollektiv

Du kan holdes ansvarlig selv om du har flyttet ut

Når flere leier sammen i kollektiv er det viktig at avtalen med utleier oppdateres etter hvert som folk flytter inn og ut.

FLYTTEFELLE: Det er viktig at du gir beskjed til utleier dersom du flytter ut av et kollektiv, at leiekontrakten oppdateres og du har alt på den rene. I verste fall kan du stilles erstatningsansvarlig for skader i kollektivet lenge etter at du har flyttet ut. Foto: Antonio Guillem/Shutterstock/NTB Scanpix.
FLYTTEFELLE: Det er viktig at du gir beskjed til utleier dersom du flytter ut av et kollektiv, at leiekontrakten oppdateres og du har alt på den rene. I verste fall kan du stilles erstatningsansvarlig for skader i kollektivet lenge etter at du har flyttet ut. Foto: Antonio Guillem/Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ofte unge og studenter som bor i kollektiv. I et bokollektiv er det dermed jevnlig inn- og utflytting, på grunn av leietakernes «rotløse» livssituasjon.

Husleietvistutvalget (HTU) har stadig oppe konflikter mellom utleier og leietakere i kollektiv. Siden det er flere enn to parter i disse sakene, blir de ofte ekstra kompliserte å løse, ifølge tvisteløser Ellen Strømodden.

Leiekontrakten mellom utleier og beboerne i kollektivet kan ordnes på flere måter, og det er fordel for alle partene i leieforholdet at denne avtalen oppdateres etter hvert som leieboere flytter inn og ut.

Flytt inn og ut på ordentlig

En utleier som leier ut til mange leietakere på én gang, bør ha en god løpende kontakt med leietakerne, slik at det holdes kontroll på eventuelle endringer som skjer i leieforholdet og avtaler kan holdes oppdatert.

- At avtaler ikke oppdateres kan medføre at utleier og leietakerne i ettertid får en ekstra vanskelig jobb med å fremlegge dokumentasjon i saken og forklare hva som har skjedd, sier Strømodden.

LAG ORDENTLIGE AVTALER: Når dere leier sammen i et kollektiv er det viktig at alle har lest og signert kontrakt med utleier, og at denne kontrakten oppdateres etter hvert som folk flytter inn og ut. Foto: Lipik Stock Media/Shutterstock/NTB Scanpix.
LAG ORDENTLIGE AVTALER: Når dere leier sammen i et kollektiv er det viktig at alle har lest og signert kontrakt med utleier, og at denne kontrakten oppdateres etter hvert som folk flytter inn og ut. Foto: Lipik Stock Media/Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer

I en HTU-sak fra 2012 fremmet en utleier krav om skyldig leie og skadeerstatning overfor tre av seks leietakere i et bokollektiv.

Utleier endte med ikke å få medhold, fordi de tre leietakerne som var klaget inn hadde avsluttet leieforholdet på ordentlig måte før klagen ble lagt fram.

Ansvar etter utflytting

Det er ikke alltid utfallet blir slik.

I en annen HTU-sak fra 2012 fikk to leietakere medhold i å få to husleier tilbakebetalt fra utleier, da de hadde blitt trukket automatisk etter at oppsigelsestiden i leieforholdet var utløpt.

Har leietakere flyttet ut uten å si opp, derimot, kan de oppleve at de likevel ikke formelt har frigjort seg fra sitt ansvar etter leiekontrakten.

- Har leietakerne sammen inngått en leiekontrakt med utleieren hvor leierne er solidarisk ansvarlige sammen, kan utleieren velge å kreve penger av den eller de han vet hvor er og har penger, sier Strømodden.

Dermed kan det bli problematisk å finne de andre leietakerne og få dem til å betale sin andel.

Muntlig avtale binder

Det er også viktig å merke seg at leietakere som flytter inn uten å signere kontrakten, ikke dermed slipper unna ansvar, ettersom en muntlig leieavtaleavtale også er bindende.

Dette viser en HTU-sak fra 2011 et eksempel på, hvor en leietaker i et bokollektiv ble erstatningsansvarlig overfor utleier. Hun hadde ikke signert noen kontrakt, men hadde stilt med to tredeler av depositumet. HTU fant dermed ut, dog under tvil, at leietakeren kunne stilles til ansvar, «på grunn av at også muntlige leieavtaler er bindende».

- Kan det sannsynliggjøres at leieren har flyttet inn, for eksempel gjennom leiebetalinger, regnes leieren normalt for å ha akseptert gjeldende regler og vilkår, sier Strømodden.

Ha kontaktinfo om hverandre

Det er viktig at utleier har kontaktinformasjon til alle leietakerne sine.

I et kollektiv som er organisert med en hovedleier og flere medleiere, er det også lurt at den ansvarlige for å betale til utleier har fullstendig navn og kontaktopplysninger til de andre i kollektivet.

DEL DETALJER: Utleier må ha kontaktinfo til alle leietakerne sine, og leietakere i kollektiv bør ha hverandres nummer også. Foto: Disobey Art/Shutterstock/NTB Scanpix.
DEL DETALJER: Utleier må ha kontaktinfo til alle leietakerne sine, og leietakere i kollektiv bør ha hverandres nummer også. Foto: Disobey Art/Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer

I en HTU-sak fra 2013 ble fem leietakere i et kollektiv klaget inn av utleier, da boligen de hadde leid var «ramponert» når de flyttet ut. Utleieren hadde hatt dårlig kontroll over inn- og utflyttinger i leieboligen, og flere av leietakerne som var klaget inn, hadde ikke ordentlig kontrakt med utleier.

Den ganske så kompliserte saken endte med at utleier fikk medhold i sine erstatningskrav, men en av leietakerne ble frifunnet siden vedkommende ikke hadde noe kontraktforhold til utleieren.

- Unngå at det i kontrakter bare står uleselige signaturer, uten at det samtidig står navn med tydelige blokkbokstaver, råder Strømodden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer