Det er ofte unge og studenter som bor i kollektiv. I et bokollektiv er det dermed jevnlig inn- og utflytting, på grunn av leietakernes «rotløse» livssituasjon.
Husleietvistutvalget (HTU) har stadig oppe konflikter mellom utleier og leietakere i kollektiv. Siden det er flere enn to parter i disse sakene, blir de ofte ekstra kompliserte å løse, ifølge tvisteløser Ellen Strømodden.
Leiekontrakten mellom utleier og beboerne i kollektivet kan ordnes på flere måter, og det er fordel for alle partene i leieforholdet at denne avtalen oppdateres etter hvert som leieboere flytter inn og ut.
Flytt inn og ut på ordentlig
En utleier som leier ut til mange leietakere på én gang, bør ha en god løpende kontakt med leietakerne, slik at det holdes kontroll på eventuelle endringer som skjer i leieforholdet og avtaler kan holdes oppdatert.
- At avtaler ikke oppdateres kan medføre at utleier og leietakerne i ettertid får en ekstra vanskelig jobb med å fremlegge dokumentasjon i saken og forklare hva som har skjedd, sier Strømodden.

I en HTU-sak fra 2012 fremmet en utleier krav om skyldig leie og skadeerstatning overfor tre av seks leietakere i et bokollektiv.
Utleier endte med ikke å få medhold, fordi de tre leietakerne som var klaget inn hadde avsluttet leieforholdet på ordentlig måte før klagen ble lagt fram.
Ansvar etter utflytting
Det er ikke alltid utfallet blir slik.
I en annen HTU-sak fra 2012 fikk to leietakere medhold i å få to husleier tilbakebetalt fra utleier, da de hadde blitt trukket automatisk etter at oppsigelsestiden i leieforholdet var utløpt.

Så mye må du forvente at leieboligen slites
Har leietakere flyttet ut uten å si opp, derimot, kan de oppleve at de likevel ikke formelt har frigjort seg fra sitt ansvar etter leiekontrakten.
- Har leietakerne sammen inngått en leiekontrakt med utleieren hvor leierne er solidarisk ansvarlige sammen, kan utleieren velge å kreve penger av den eller de han vet hvor er og har penger, sier Strømodden.
Dermed kan det bli problematisk å finne de andre leietakerne og få dem til å betale sin andel.
Muntlig avtale binder
Det er også viktig å merke seg at leietakere som flytter inn uten å signere kontrakten, ikke dermed slipper unna ansvar, ettersom en muntlig leieavtaleavtale også er bindende.

Unngå irregulært depositum
Dette viser en HTU-sak fra 2011 et eksempel på, hvor en leietaker i et bokollektiv ble erstatningsansvarlig overfor utleier. Hun hadde ikke signert noen kontrakt, men hadde stilt med to tredeler av depositumet. HTU fant dermed ut, dog under tvil, at leietakeren kunne stilles til ansvar, «på grunn av at også muntlige leieavtaler er bindende».
- Kan det sannsynliggjøres at leieren har flyttet inn, for eksempel gjennom leiebetalinger, regnes leieren normalt for å ha akseptert gjeldende regler og vilkår, sier Strømodden.
Ha kontaktinfo om hverandre
Det er viktig at utleier har kontaktinformasjon til alle leietakerne sine.
I et kollektiv som er organisert med en hovedleier og flere medleiere, er det også lurt at den ansvarlige for å betale til utleier har fullstendig navn og kontaktopplysninger til de andre i kollektivet.

I en HTU-sak fra 2013 ble fem leietakere i et kollektiv klaget inn av utleier, da boligen de hadde leid var «ramponert» når de flyttet ut. Utleieren hadde hatt dårlig kontroll over inn- og utflyttinger i leieboligen, og flere av leietakerne som var klaget inn, hadde ikke ordentlig kontrakt med utleier.
Den ganske så kompliserte saken endte med at utleier fikk medhold i sine erstatningskrav, men en av leietakerne ble frifunnet siden vedkommende ikke hadde noe kontraktforhold til utleieren.
- Unngå at det i kontrakter bare står uleselige signaturer, uten at det samtidig står navn med tydelige blokkbokstaver, råder Strømodden.
