Boligkjøp med begrensninger

Du kan kjøpe bolig med livslang leietaker

Det finnes også andre uvanlige begrensninger, men som kan forekommer.

LEIEBOER PÅ KJØPET: Noen boliger selges med en utleiedel der det kanskje er beboere du kan få på kjøpet, men det finnes også leiligheter som har leietakere med livslang leiekontrakt, og da blir din bruk av boligen svært begrenset om du kjøper den. Foto: Jarl Erichsen/NTB Scanpix.
LEIEBOER PÅ KJØPET: Noen boliger selges med en utleiedel der det kanskje er beboere du kan få på kjøpet, men det finnes også leiligheter som har leietakere med livslang leiekontrakt, og da blir din bruk av boligen svært begrenset om du kjøper den. Foto: Jarl Erichsen/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dinside har tidligere forklart hva de forskjellige boligtypene (andels-, selveier-, aksje- og obigasjonsbolig) innebærer og hvordan du finner den typen som passer best for deg.

Det som, blant annet, er spesielt med andelsboliger, er at du gjerne har begrenset utleiemuligheter, da hovedregelen er at det er eieren som skal bo i boligen.

Slike begrensninger er vanlige, men det finnes også mer uvanlige begrensninger når du kjøper enkelte boliger. Én av dem er at du, for eksempel, kan kjøpe boliger med livslang leietaker i hele eller deler av boligen.

Hvor vanlig er dette, og hva bør du være oppmerksom på hvis du vurderer å kjøpe en bolig der noen andre har livslang leierett? Og, hvilke andre uvanlige begrensninger kan du møte på ved kjøp av bolig?

Ikke så vanlig lenger

Ifølge Olav Kasland, fagdirektør for bolig i Forbrukerrådet, er livslange leiekontrakter ikke særlig utbredt i Norge lenger, men det er vanligere i andre land den dag i dag. Han mener at ved slike spesielle begrensninger i boligkjøpet, bør kjøper være ekstra vaktsom, og gjerne leie en advokat som kan boligrett til å hjelpe seg.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer