Du kan male og beise huset ditt nå

Er det for tidlig med vårpuss på hus og terrasse? Eller kan du starte med beising, oljing og maling ute nå?

KLAR FOR VÅRPUSS? Sjekk om du kanskje bør vente med malingen og beisingen. Foto: IFI
KLAR FOR VÅRPUSS? Sjekk om du kanskje bør vente med malingen og beisingen. Foto: IFI Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er mye du kan sette i gang med ute allerede nå, men det kommer også an på hva du skal male, beise eller olje.

LES OGSÅ: Dette kan du gjøre i hagen nå på våren

Klør du i fingrene og greier ikke vente selv om fagfolkene sier at du bør vente? Du kan alltids starte med forarbeidet.

Her er tipsene fra fagekspertene om hva du bør gjøre før du starter, og hva du kan starte med.

#1: Mål fukten

Det første du bør gjøre, er å sjekke fuktigheten i treverket.

- Det er alltid viktig å bruke en fuktindikator på de flatene man skal behandle, disse fås kjøpt så å si overalt til en billig penge, sier Tom Rune Bergestuen, produktsjef i Flügger As, til Dinside.

På fuktighetsmåleren får du et tall som viser fuktighet i prosent. Fuktigheten skal være maks 18 prosent, for at det skal være greit å starte med beising eller maling.

FUKTMÅLER: Fuktigheten skal være maks 18 prosent. Foto: CHERA WESTMAN/IFI
FUKTMÅLER: Fuktigheten skal være maks 18 prosent. Foto: CHERA WESTMAN/IFI Vis mer


- Husk også å sjekke endeveden. Ellers kan man bruke sunn fornuft; man bør vente med å male i minimum 2-4 dager etter regnvær alt etter temperatur og vindforhold. Husk at det kan være forskjell på de ulike sidene av et hus i forhold til fuktforhold; solsida tørker raskere enn baksiden, sier Natalie Herland, produktsjef for maling hos byggvarekjeden Optimera AS, til Dinside.

Hun sier videre at dersom du har vasket huset og brukt hageslange, så bør du vente i minimum 3-4 dager - og ved bruk av høytrykkspyler bør du vente opptil en uke før det males.

VENT! Har du vasket huset med vannslange, må du vente i mange dager før du starter beising eller maling - men har du vasket med høytrykkspyler, må du vente enda lenger! Foto: Kristian Owren / Ifi.no
VENT! Har du vasket huset med vannslange, må du vente i mange dager før du starter beising eller maling - men har du vasket med høytrykkspyler, må du vente enda lenger! Foto: Kristian Owren / Ifi.no Vis mer


LES OGSÅ: Du trenger ikke male hele huset

#2: Sjekk værmeldinga

Når vasking er unnagjort og du har ventet den tilrådelige tiden etter vask, bør du sjekke værmelding og se an både temperaturer og luftfuktigheten ute.

- Påse at temperatur og luftfuktighet er innenfor hva produsentene skriver, også i herdingsperioden, sier Bergestuen, som understreker at du fint kan vaske ned og klargjøre til behandling så fremt det ikke er noe fare for frost mer.

- Med vannbaserte produkter er det ytterst viktig å følge anvisningen: Går gradene under 5, så kan vannmolekyler i produktet bli ødelagt, og det kan gå utover holdbarhet og egenskapene til produktet, sier han.

Herland sier til Dinside at det riktignok er noen få produkter som tåler lave temperaturer, men at de fleste eksteriørmalingene vil ha høyere temperaturer.

- Her er det forskjell på om det brukes vanntynnbare eller løsemiddelbaserte produkter, men en tommelfingerregel er at det bør være over pluss 10 grader, sier hun.

Ifølge Herland er løsemiddelholdige produkter generelt sett mindre følsomme for lave temperaturer enn vanntynnbare. Det er også slik at loddrette flater normalt er mindre utsatt for regn - og tørker normalt raskere - enn vannrette flater som for eksempel terrasser. Og kanskje selvklart, men likevel: Jo tynnere strøk, jo raskere tørk, slik at en beis eller olje normalt vil tørke raskere enn en maling, også ved lave temperaturer.

Skal du grunne ubehandlet treverk med løsemiddelbasert grunning, kan du likevel grunne ned til 0 grader, såfremt treverket er rent og tørt.

Ifølge Kristian Sæther, merkevaresjef hos Jotun, kan du male eller beise med vanntynnede produkter ned til 5 plussgrader, og med white spirit-tynnede eksteriørprodukter ned mot minus 5 grader.

Han understreker imidlertid at man må ta hensyn til fukt eller dugg på kvelden og natten, som kan gi «duggmatting» - eller skjolder - i malingen.

LES OGSÅ: Test av beis avslørte mange dårlige produkter

#3: Gamle produkter?

Hva så med de gamle produktene du har i garasjen fra i fjor - eller kanskje fra i forfjor eller året før; er det for gammelt til å brukes? Må du kaste det og investere i nytt?

Herland sier til Dinside at de fleste malinger og beiser generelt tåler noen års lagring, men at holdbarheten vil avhenge av lagringsforholdene, altså temperatur, hvor tett emballasjen er, og annet.

- Malingen, beisen eller oljen kan vurderes visuelt; har den for eksempel normal lukt? Vanntynnbar maling kan råtne! Rør i spannet og dra opp en tynn film. Hvis filmen ikke har «gryn» og tørker som normalt og ellers ser som forventet ut, kan den brukes, sier Herland.

Kristian Sæther, merkevaresjef hos Jotun, sier til Dinside at de anbefaler å lagre alle deres produkter i plussgrader, selv om for eksempel oljemaling og dekkbeis skal tåle ned mot minus 5 grader, og at deres vanntynnede oljemalinger eller akrylmalinger skal lagres i rom som holder over pluss 5 grader.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer