Hvor lenge varer varmepumpa?

- Du kan regne med 12-15 år

Og de beste varer enda lenger.

LANGT LIV: En nyere varmepumpe som denne fra 2015 kan forventes å leve inntil 20 år med riktig bruk og vedlikehold. Foto: Tore Neset
LANGT LIV: En nyere varmepumpe som denne fra 2015 kan forventes å leve inntil 20 år med riktig bruk og vedlikehold. Foto: Tore Neset Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Så langt er det solgt nærmere en million varmepumper her i landet, og nå har om lag halvparten av norske eneboliger og rekkehus denne oppvarmingsteknologien installert.

Det finnes en del privatboliger med luft til vann og væske til vann-pumper. Det aller vanligste er likevel luft til luft. Disse varmepumpene er forholdsvis billige i innkjøp og relativt rimelige å installere.

Men hvor lenge varer de før du må skifte til ny?

Minst 12-15 år, men gjerne lenger

- Luft-til-luft-varmepumper som er tilpasset nordisk klima fra anerkjente produsenter har en forventet levetid på 12-15 år, sier daglig leder Rolf Iver Mytting Hagemoen i Norsk Varmepumpeforening til Dinside.

Varmepumpeprodusenten Toshiba oppgir eksempelvis på egne nettsider at de regner 12 års levetid som standard for varmepumpene. Også prognosesenteret tok 12 års levetid som utgangspunkt da de beregnet hvor mange som ville anskaffe varmepumper i årene fremover, for noen år siden, skriver huseierne.no.

Hagemoen understreker at dette forutsetter at pumpa er montert riktig, at den er tilpasset nordisk klima et godt og blir regelmessig vedlikeholdt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer