Slik gjør du oppvaskbørsten ren

- Du kan risikere å spre bakterier til resten av oppvasken

Velger du å legge den i oppvaskmaskinen, bør du absolutt være obs på hvilket program du velger.

SKITTEN OPPVASKBØRSTE? Oppvaskmaskin eller klor er to metoder for å rengjøre børsten på. Foto: Berit B. Njarga
SKITTEN OPPVASKBØRSTE? Oppvaskmaskin eller klor er to metoder for å rengjøre børsten på. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Publisert

Ikke bare oppvasken blir skitten, også oppvaksbørsten trenger en vask i ny og ne.

Da kan oppvaskmaskinen være et nyttig hjelpemiddel - hvis du velger riktig program.

Hvis ikke risikerer du både at oppvaskbørsten forblir skitten, og at resten av oppvasken i maskinen blir skitnere.

Les også hvorfor dårlig rengjøring av oppvaskmaskinen kan gi skitten oppvask.

Vaske i oppvaskmaskin?

Forsker Solveig Langsrud ved matforskningsinstituttet Nofima deltar i et større europeisk samarbeid for å hjelpe forbrukerne til å lage tryggere mat. Hun forteller at det så vidt hun vet, ikke er gjort vitenskapelige studier på vask av oppvaskkost i oppvaskmaskin.

- Det er sett på svamper, som er det som oftest er brukt i utlandet, der bruk av oppvaskmaskin ser ut til å være en god metode, sier Langsrud, som dermed tror disse resultatene er overførbare på oppvaskbørster.

DREPER BAKTERIER? Ja, men temperaturen på programmet du velger kan spille inn. Foto: Berit B. Njarga
DREPER BAKTERIER? Ja, men temperaturen på programmet du velger kan spille inn. Foto: Berit B. Njarga Vis mer

Det samme mener universitetslektor Kristin Bjørndal ved NTNU, samtidig som hun påpeker at hvor mye bakterier man fjerner vil avhenge av temperaturen i maskinen.

- Jo høyere temperatur, jo mer mikroorganismer vil bli drept. Moderne oppvaskmaskiner har hurtigprogrammer der temperaturen er forholdsvis lav, rundt 50 grader. Ved slike temperaturer er desinfeksjonseffekten liten. Skal du ha god desinfeksjonseffekt må du opp i høyere temperaturer på rundt 80-90 grader, sier Bjørdal.

Så vasker du en sur oppvaskbørste der bakterier har fått vokse opp ved lav temperatur, kan du risikere å spre bakterier til resten av oppvasken, er konklusjonen hennes.

Hva med bruk av klor?

Pass på bakteriene fra kylling

Enkelte bakterier skal man være ekstra forsiktig med. Eva Johanne Lillebakken, seniorrådgiver i Mattilsynet, advarer mot å bruke oppvaskbørste og vann til å fjerne rå kylling fra skjærefjøler og liknende, da sykdomsfremkallende bakterier kan overleve i børsten, selv om den er ny.

For å unngå at børsten ikke sprer bakterier til rent utstyr, bør man vaske den i varmt vann og såpe etter å ha vært benyttet til å skylle rå kylling, og så la den tørke, evt vaske den i oppvaskmaskinen.

Solveig Langsrud i Nofima anbefaler å holde oppvaskbørsten unna rester av rå kylling og rått kjøtt, eller kjæledyrene skåler.

- Bruk heller papir og varmt vann for å fjerne det meste og vask i oppvaskmaskin, sier Langsrud.

Et gammelt kjerringråd for å vaske oppvaskbørsten, som også kan overføres til den enda eklere dokosten, går ut på å legge børsten i en blanding av vann og klor.

Om det har noe for seg? Ja, ifølge ekspertene, hvis man passer på et par ting:

Først vasker man oppvaskbørsten ren for eventuelle matrester. Deretter passer man på å bruke riktig mengde med klor. Altså bør man følge anvisningen på flaska, som sier noe om mengeforholdet mellom klor og vann.

- Bruker du mye vann, vil noen dråper med klor være for lite, påpeker Kristin Bjørdal.

La oppvaskbørsten tørke

Det de fleste av oss nok ikke tenker så mye over i hverdagen, er at det er lurt å la oppvsakbørsten tørke, noe våre eksperter samt Mattilsynet påpeker.

Det er nemlig slik at mange mikroorganismer trenger vann for å vokse. På en tørr oppvaskbørste vil altså mange av bakteriene dø ut.

Deler av saken har vært publisert også tidligere

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer