Prute på boliglånsrente

Du kan spare flere tusen kroner på å be om lavere rente

Finansportalen oppfordrer deg til å prute dersom du har for høye renter på boliglånet ditt. Her får du vite hvordan du går fram.

TA TAK: Det kan lønne seg å undersøke renten andre banker tilbyr på boliglån, for så å kontakte sin egen bank og be om lavere rente. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
TA TAK: Det kan lønne seg å undersøke renten andre banker tilbyr på boliglån, for så å kontakte sin egen bank og be om lavere rente. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mandag senket Danske Bank renten på boliglån med inntil 0,15 prosent, som betyr at de er den landsdekkende banken med lavest rente, skriver Dagens Næringsliv (krever abonnement).

- Vi er ydmyk for at boliglånsrenten er en viktig inngang for å få dialog med kundene, og håper og tror at både eksisterende og nye kunder vil sette pris på rentekuttet, sier Lars Alstrup, leder for personmarkedet i Danske Bank Norge.

Danske bank vil ikke spekulere i hvordan andre banker stiller seg til rentekuttet deres, men fremholder at konkurransen mellom bankene er hard.

- Vi jobber for å ha konkurransedyktige priser til alle våre kunder, og har utfordret det norske markedet siden 2015, som igjen har gitt lavere boliglånsrenter for alle kunder med boliglån, sier Alstrup.

Etterlengtet nyhet

Finansportalen har ventet på et slikt budskap fra en stor aktør i hele år.

Elisabeth Realfsen, daglig leder og redaktør i Finansportalen. Foto: Finansportalen.
Elisabeth Realfsen, daglig leder og redaktør i Finansportalen. Foto: Finansportalen. Vis mer

I fjor høst satte flere av storbankene opp sine boliglånsrenter med 0,3 prosent, og begrunnet det med forventinger til økte pengemarkedsrenter i 2017.

- Man kan trygt si at disse forventningene ikke har slått til. De korte pengemarkedsrentene har sunket fra 1,2 prosent i januar til omtrent 0,8 prosent nå, sier Elisabeth Realfsen i Finansportalen.

I denne ti-måneders perioden har bankene latt rentebetingelsene til kundene sine stå helt stille, ifølge Realfsen.

Du kan spare tusenvis av kroner

Elin Reitan, forbrukerøkonom i Nordea, mener også at lavere boliglånsrente er gode nyheter for forbrukeren.

- Det betyr et større overskudd i lommeboken til de som har boliglån. Du får mer å rutte med når boligutgiftene synker, en besparelse som kan være stor for mange, sier Reitan.

Har du et boliglån på tre millioner kroner og boliglånsrenten kuttes med 0,25 prosentpoeng, for eksempel, vil du få 7.500 kroner mer å rutte med før skatt.

Dersom renten skulle kuttes med 0,1 prosentpoeng, får du 3.000 kroner mer å rutte med før skatt.

- Har du et høyere boliglån, vil rentekutt gi et større overskudd. Et boliglån på seks millioner kroner vil gi deg 15.000 kroner mer før skatt dersom renten kuttes 0,25 prosentpoeng, sier Reitan.

Slik går du fram for å få lavere boliglånsrente:

  1. Vurder din økonomiske situasjon. Før du kontakter banken din, er det lurt å sette deg godt inn i hvilken rente du har i dag, og om det er noe som eventuelt har endret seg i ditt gjeldsforhold den siste tiden. Dersom du har bedret gjeldsgraden din og økt sikkerheten på boliglånet ditt, kan du kvalifisere deg til lavere rente.
  2. Ring rundt. Ta en ringerunde til andre banker og hør hva slags rente de kan tilby deg. Du kan også bruke Finansportalen til å sjekke hva slags rente de ulike bankene tilbyr, som er informasjon du kan bruke når du kontakter banken din for å reforhandle renten.
  3. Forbered dine argumenter. Det er som så mye annet i livet, dersom du er godt forberedt er det lettere å argumentere sin sak.
  4. Gjenta. Minst et par ganger i året bør du gjenta denne prosessen, slik at du tiden påser at du har den laveste renten du kan få.

Kilde: Elin Reitan, forbrukerøkonom i Nordea.

Prut eller flytt lånet

Om lag ett av ti boliglån på Finansportalen koster tre prosent eller mer i årlig nominell rente i dag. De billigste lånene er priset rett under to prosent.

- Er du blant dem som betaler én prosent for mye, bør du kontakte banken og be om å få satt ned renten til et konkurransedyktig nivå, oppfordrer Realfsen.

Elin Reitan, forbrukerøkonom i Nordea. Foto: Nordea.
Elin Reitan, forbrukerøkonom i Nordea. Foto: Nordea. Vis mer

Du bør flytte lånet dersom banken ikke er villig til å gi deg lavere rente. Finansportalen og andre rentebarometre viser deg hvilke banker som tilbyr lav rente.

Forbrukerøkonom Reitan råder deg til å gjøre noen grep for å påse at du har den laveste boliglånsrenten du kan få minst et par ganger i året.

Det er verdt å legge energi i å få lavere rente på boliglånet, da det er mye å spare på slike grep.

- Dessverre er det ikke alle som er like påpasselig med dette, og dermed taper store summer hvert år. Ofte er det gjerne bare en telefon til banken som skal til for å spare tusenvis av kroner, sier Reitan.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer