Du kan spare tusenlapper i Sverige

Det kan lønne seg å fornye hjemmet ditt over grensen.

Hvitevarer har 3 års reklamasjonstid i Sverige.  Foto: Colourbox
Hvitevarer har 3 års reklamasjonstid i Sverige. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke bare kjøtt og varer fra Systembolaget som er billigere på den andre siden av grensen. Også hvitevarer og møbler er mange kroner billigere, skriver Forbrukerrapporten.

Mange av de samme varene du finner hos for eksempel møbelkjedene Skeidar og Bohus i Norge, føres også av svenske forhandlere, og flere av kjedene er de samme i begge landene.

15 prosent rabatt

Varene blir først og fremst billigere på grunn av den sterke norske kronekursen. I dag får du 100 svenske kroner for omtrent 85 norske, og dermed har du allerede en hyggelig rabatt på 15 prosent på handelen.

Forbrukerrapporten har snakket med Anna Gregart, butikksjef ved møbelbutikken Mio i Uddevalla, og hun er ikke i tvil om at det er valutaforskjellen som drar nordmenn til Sverige på møbelshopping.

– Vi har merket et veldig oppsving denne våren, det gjorde vi også sist gang den svenske krona var svak. I den perioden svensk og norsk valuta lå ganske likt, hadde vi derimot nesten ikke norske kunder, sier hun.

I tillegg er faktisk enkelte hvitevarer og møbler allerede billigere i Sverige. Gevinsten ved sterkere kronekurs kommer på toppen av dette.

Også Biltema og Clas Ohlson gir 15-20 prosent rabatt

Ingen toll

Det er ingen toll på møbler og hvitevarer, men du må betale norsk moms på varene når du kjører inn i Norge. Den svenske momsen, som også er på 25 prosent, får du tilbakebetalt når du har betalt den norske momsen.

Wenche Fredriksen, kontorsjef ved Svinesund tollstasjon, sier at de aller fleste gjør dette riktig, men at noen kanskje ikke tenker på momsen.

– Vi stopper en del som kjører på grønt istedenfor å betale moms. Det er viktig å huske på at det ikke er noe å tjene på å prøve å smugle varene siden vi har lik moms. Kjør altså på rødt – kjører du på grønt, risikerer du forenklet forelegg, politianmeldelse og/eller inndragning av varene, sier hun.

Prosedyren er som følger: Når du handler i Sverige, ber du butikken fylle ut papirer på at de betaler tilbake den svenske momsen. Når du kommer til grensen, kjører du på rødt og betaler norsk moms. Når betalingen er registrert, og du har sendt kvitteringen du fikk av Tollvesenet til den svenske forhandleren, får du den svenske momsen tilbakebetalt.

DinSide sjekker jevnlig prisene i nabolandet - se hva du kan spare

Tre års reklamasjonsrett

Reglene for reklamasjonsrett er noe annerledes i Sverige enn i Norge. I Norge har vi to år reklamasjonsrett ved varekjøp og fem år for varer som er ment å vare vesentlig lenger. I Sverige er regelen tre år for alle varer. I tillegg har en del butikker egne garantier og avtaler, skriver Forbrukerrapporten.

VALUTAKALKULATOR: Kursen akkurat nå

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer