Du kan tjene hundretusener på å bygge balkong

Det som vekker mest interesse hos boligkjøpere på leilighetsjakt er balkong.

En god, solrik balkong kan øke verdien på en leilighet med en halv million. Det koster langt mindre å bygge. Foto: Per Ervland
En god, solrik balkong kan øke verdien på en leilighet med en halv million. Det koster langt mindre å bygge. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Det handler rett og slett om muligheten for å kunne trekke frisk luft, rett utenfor døren, sier Finn Tveter, direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) til DinSide.

Peis, parkett og piano er muligens erstattet av heis, peis og parkering, men det kriteriet aller flest nordmenn ser etter når de skal kjøpe leilighet er balkong. Ifølge den ferske undersøkelsen Meglerinnsikt/Nordic Housing Insight som er utført blant meglere tilknyttet NEF er det balkong som troner på toppen over faktorer som har størst betydning for kjøpsinteresse.

– De som skal kjøpe leilighet vil ha plass til å sitte ute en varm sommerkveld, eller tørke klær. Det er såpass mye verdt at folk gjennomsnittlig oppfatter det som mer verdt enn en parkeringsplass, sier Tveter til DinSide.

Men parkering blir viktigere

Parkeringsplass og garasje kommer som en god nummer to på listen, etterfulgt av utsikt og heis. Og ifølge Tveter kommer spesielt parkeringsmuligheter til å bli enda viktigere fremover.

– Det å slippe og kjøre rundt for å finne en parkeringsplass i nærheten av boligen er en stor tilleggsverdi som for mange vil være veldig verdifull. Verdien av dette godet vil nok bare øke i tiden fremover sier Finn Tveter.

Kjøpe bolig med balkong? Sjekk grundig hvilken stand den er i. Ifølge boligsikkerhetsfirma Anticimex bør 45 prosent av norske balkonger og terrasser utbedres

Hvor mye er en balkong verdt?

I boligannonsene vender balkongene ofte ned eller mot venstre. Det betyr ikke at de er sør- eller vestvendte. Foto: Finn.no
I boligannonsene vender balkongene ofte ned eller mot venstre. Det betyr ikke at de er sør- eller vestvendte. Foto: Finn.no Vis mer


Økt interesse, gir økt kjøpelyst - og forhåpentligvis gode budrunder. Men hvor mye er en balkong egentlig verdt? Ifølge Finn Tveter, Direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, er det mange faktorer som spiller inn på balkongens verdi. Størrelse, type balkong, utforming og materialvalg - i tillegg til solforhold.

– Men som et anslag, vanlige balkonger ligger stort sett i størrelsesorden 300.000 til 500.000 kroner, sier Tveter til DinSide.

Og det er, ikke overraskende, vestvendte og sørvestvendte balkonger som er mest populære.

Ikke glem å sjekke hvilken vei balkongen vender. På tegninger er den nesten alltid vendt til venstre, for å gi inntrykk av at den er vestvendt, men det gjenspeiler ikke realiteten.

Lønnsomt å bygge

Hvor mye det koster å installere en balkong, vil variere ganske mye - i fohold til type, størrelse, materialvalg et cetera. I tillegg må man jo slå seg gjennom veggen og sette inn en dør, noe som er viktig å få med i regnestykket.

Akkurat som hvor mye en balkong faktisk er verdt, vil kostnadene variere mye, ikke minst i forhold til hvilken type balkong man velger, og hvor store inngrep som må gjøres i boligblokkens struktur.

For å ha en viss sum å gå etter; Balkong og Fasade-entreprenøren i Oslo oppgir 112.500 inkludert moms som priseksempel for en ferdig morntert gjennomsnittlig balkong på 3,5 x 1,5 meter med smijernsrekkverk og dør. I tillegg kommer prosjektering.

De fleste firma gir også grupperabatt, så bor du i et sameie eller borettslag der flere ønsker balkong, kan du fort spare noen tusen, om ikke titusen om flere ønsker å bygge samtidig. I tillegg vil dere også kunne få bedre rente, om dere tar opp lån for å bygge.

Ser man rent økonomisk på det, har du altså potensielt mye å tjene, i kroner og øre, på å få bygget en balkong. Ønsker du en bedre idé om nøyaktig hvor mye det er snakk om, anbefaler vi å ta kontakt med megler for prisoverslag for leilighet i ditt område, med eller uten balkong - og å hente inn pristilbud fra ulike entreprenører på å bygge.

Merk at ikke alle får lov til å bygge balkong - det er ofte regulert hva man kan gjøre med fasader, spesielt på gamle bygg i byer.

Kan du nekte naboen å prate på balkongen? Og hva med å røyke?

Ta balkongbilder på vår eller forsommer

Balkongen vil påvirke boligens verdi, uavhengig av årstid - men en solrik, pent innredet balkong, vil nok kunne gi boligen det lille ekstra på visning. Du må imidlertid selge boligen når det passer å selge, ikke når balkonglivet er på sitt mest attraktive. Er det en ørliten mulighet for at du kommer til å selge leilighet med balkong neste vinter: Ta bilde vår eller sommer, når balkongen viser seg fra sin beste side. Så kan du alltids legge ved bildet i prospekt og annonse. Dette gjelder selvfølgelig også hage.

Er du sikker på at du skal selge, kan du også involvere en megler eller proff fotograf allerede nå: Ta bilde av hage og balkong i fint forsommervær

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer