Flekker på klærne?

Du må ikke gi opp!

Har du sølt på klærne dine og er redd for at de blir ødelagt for alltid? Fortvil ikke - vi har testet tre ulike flekkfjernere på fire ulike typer flekker for deg!

VANSKELIGE FLEKKER: Det er lett å gi opp når du har fått slike flekker på klærne. De kan være vanskelige å få bort. Vi har testet ulike flekkfjerningssåper for å se hva som funker best. Video: Celina Stamper Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du har kanskje sølt rødvin på klærne en sein lørdagskveld? Eller har barna fått både makrell i tomat og sprittusj på tøyet? Fortvil ikke!

Vi har testet de populære flekkfjerningssåpene, sitronsåpe og gallesåpe, i tillegg til at vi har målt dem opp mot Vanish OxiAction, for å se om det er noe forskjell på mer naturlige løsninger, mot Vanishs gelé som skal være veldig effektiv på flekkene på tøyet.

FLEKKENE: Vi lagde tilnærmet like flekker på de tre t-skjortene. Sprittusj, rødvin, makrell i tomat og olivenolje. Foto: Celina Stamper
FLEKKENE: Vi lagde tilnærmet like flekker på de tre t-skjortene. Sprittusj, rødvin, makrell i tomat og olivenolje. Foto: Celina Stamper Vis mer

Testen

Vi gikk til innkjøp av tre hvite T-skjorter i 100 prosent bomull, som er plagg de aller fleste har i huset eller bruker til vanlig.

Vi ville også se hvordan de ulike flekkfjernerne tok vanlige flekker som kan oppstå ved vanlig bruk i hverdagen, som sprittusj, makrell i tomat, rødvin og olivenolje.

T-skjortene ble utsatt for samme type flekker på samme sted, som virket i rundt fem minutter før de ulike såpene ble tatt i bruk.

Vi tok utgangspunkt i håndvask med varmt vann i vasken og registrerte resultatet etter bare håndvask. Etter dette smurte vi inn flekkfjerningssåpene i plaggene igjen og lot de virke en times tid før de ble vasket i vaskemaskinen med vaskemiddel for hvitt tøy.

TESTET: Vi testet hvordan sitronsåpe, Vanish Power Gel og gallesåpe tok de vanskelige flekkene på hverdagstøyet. Foto: Celina Stamper
TESTET: Vi testet hvordan sitronsåpe, Vanish Power Gel og gallesåpe tok de vanskelige flekkene på hverdagstøyet. Foto: Celina Stamper Vis mer

På Stell Sitronsåpe

Å bruke sitron i flekkfjerninga er et gammelt kjerringråd som de fleste småbarnsforeldre nå har god kontroll over.

På Stells sitronsåpebar er fri for palmeolje, kjemikalier og syntetisk parfyme. Den er økologisk, vegansk og biologisk nedbrytbar. I tillegg er den skånsom mot huden, dermatologisk testet og produsert i EU.

Gallesåpe/galltvål

Flekkfjerning- og rengjøringssåpe i ett og som kan brukes til alt som trenger rengjøring. Gallesåpa er framstilt av naturlige emner og er helt biologisk nedbrytbar.

Inneholder ingen konserveringsmidler eller parfyme og består hovedsakelig av vegetabilsk kokos- og palmeolje som er økologisk framstilt i et fair trade-prosjekt i Brasil og Den dominikanske republikk.

Vanish Pretreater Power Gel

Denne flekkfjerneren skal være mer effektiv enn sine forgjengere og lover resultater på under 30 sekunder. Det er Vanishs beste forbehandlingsalternativ for å takle flekker, ifølge beskrivelsen av produktet på deres hjemmesider.

Resultatet

Ifølge resultatet av testen tok samtlige såper bort både rødvinsflekker og olivenoljeflekker etter bare håndvasken. Selv om de lysnet litt var ingen av sprittusjflekkene borte etter bare én håndvask.

Flekkene med makrell i tomat satt godt i, og selv om de lysnet litt, var det sitronsåpa som tok vekk mest av fargen etter bare håndvasken.

Etter det påførte vi mer flekkfjerning på hver av T-skjortene og lot dem virke en times tid før de ble vasket i maskin med hvitt vaskemiddel.

RESULTATET: Her ser man resultatet på t-skjortene etter maskinvask. Fra venstre: gallesåpe, Vanish Power Gel og sitronsåpe.
RESULTATET: Her ser man resultatet på t-skjortene etter maskinvask. Fra venstre: gallesåpe, Vanish Power Gel og sitronsåpe. Vis mer

Når T-skjortene var tørket var omtrent alt av flekker borte - utenom sprittusjflekkene. Her var det likevel gallesåpa som fjernet mest blekk fra plagget, da tusjstrekene var mye mindre synlig enn på T-skjorta som var vasket med sitronsåpe og Vanish Power Gel.

Alt i alt er alle de tre flekkfjernerne gode alternativer og gjør jobben godt og effektivt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer