Råteskader i kledning

- Du maler det råttent

Kritisk til dagens husmaling: - På utsida ser det nymalt og rent ut, bak malingen er treverket råttent.

UNDER OVERFLATEN: Moderne husmaling kan forårsake store råteskader på fasaden, hevder organisasjonen Bygg og Bevar. Foto: Vrijestijl / Shutterstock / NTB.
UNDER OVERFLATEN: Moderne husmaling kan forårsake store råteskader på fasaden, hevder organisasjonen Bygg og Bevar. Foto: Vrijestijl / Shutterstock / NTB. Vis mer
Publisert

- Mange aner ikke at den vanlige husmalingen kan forårsake store råteskader i kledningen. På utsida ser huset nymalt og rent ut, bak malingen er treverket råttent.

Det mener Riksantikvaren.

De retter nå skarp kritikk mot husmalingtypene på dagens marked, som de omtaler som «plastmaling». I en artikkel på Byggogbevar.no hevder de følgende:

- Vanlige skader på treverk utendørs, etter å ha blitt malt med plastmaling, er perfekte overflater som slipper i store flak, og råttent treverk under. Råteskader på en plastmalt vegg er derfor ikke lett å oppdage før prosessen har gått langt.

Men Fargerike og Informasjonskontoret for farge og interiør (Ifi), oppfatter informasjonen som misvisende.

- Vann trenger inn i treverket

Ifølge Linda Veiby ved Riksantikvaren, selges «plastmaling» nå oftest som «vannbasert maling».

- Plasten er et bindemiddel i denne såkalte vannbaserte malingen. Begrepet plastmaling dekker en stor gruppe malinger, som egentlig heter akryl- og lateksmalinger, som er utviklet til å brukes blant annet utvendig på fasader. Også mange dekkbeisprodukter inneholder plast, sier Veiby.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.