Du presser selv boligprisen opp!

BOLIG: Framtidige boligkjøpere er forberedt på økende priser i årene som kommer. For ett år siden forventet kjøperne å betale i snitt rundt en million kroner for egen bolig. Nå er de forberedt på å gi 1,2 millioner for å få sin egen kåk.

Nordmenn tror de må gi stadig mer for boligen
Nordmenn tror de må gi stadig mer for boligen Vis mer
Publisert

I løpet av 1999 steg prisene på brukte boliger med hele 17 prosent ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB). Det er den høyeste årsveksten siden 1991. Prisene økte mest i Oslo.

Nå viser ferske tall fra Prognosesenteret at framtidige boligkjøpere er godt orientert om utviklinga i markedet. Kjøperne er til og med mer pessimistiske enn de har grunn til å være.

Realistiske forventninger

Gjennomsnittskjøperen regnet faktisk med å måtte gi hele 20 prosent mer for egen bolig i januar i år, enn de gjorde for ett år siden. I januar 1999 forventet kjøperne å gi rundt en million kroner for egen bolig. Ett år senere forventet de at prisen ville bli 1,2 millioner. Det vil si at forventet pris i snitt hadde steget med 200.000 kroner Økningen utgjør 20 prosent.

- Folks forventninger til prisnivået samsvarer godt med den reelle prisveksten vi har hatt det siste året. Folk har fått med seg at alle piker peker oppover, og de har realistiske forventninger til markedet, sier Bjørn-Erik Øye. Han er direktør i Prognosesenteret, og har spesialisert seg på markedsanalyser på bolig- og eiendomsmarkedet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer