Skade på bolig - hva dekkes av forsikring?

Du risikerer skyhøye regninger

- Det er mange skader på boligen som overhodet ikke blir dekket av forsikringen.

ANSVAR FOR VEDLIKEHOLD: Det er eiers ansvar å vedlikeholde boligen, og skader på huset som skyldes manglende vedlikehold, dekkes ikke av forsikringen. Klipp: Tobias Fjeldvang. Video: Linn Merete Rognø. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Tiden vi er inne i nå er slitsom for bolighus. Det er særlig vann som er den store fienden. Forsikringsselskapene betaler ut milliarder av kroner etter vannskader hvert år, og mange av skadene kunne være unngått dersom boligeier hadde vært mer observant.

Det sier Kjetil Lein, kommuneingeniør og visepresident i NITO, Norges største organisasjon for ingeniører og teknologer.

Men det er slett ikke alt av skader på boligen som dekkes av forsikringen. Dermed risikerer du å sitte igjen med skyhøye regninger.

Dekker ikke «vedlikeholdsarbeid»

Ekspertens råd er å være nøye med å beskytte huset mot vær og vind, og ta grep før det er for sent.

Ole Irgens, kommunikasjonssjef i Tryg Forsikring, understreker at det er du som huseier som plikter å føre tilsyn med boligen og å utføre vedlikehold og reparasjoner.

- Skader som skyldes manglende vedlikehold blir som hovedsak ikke dekket av forsikringen, så det kan bli dyrt dersom du forsømmer boligen, sier Irgens.

Også Simon Andre Olsen, produktutvikler hos Gjensidige, forteller at huseier har ansvar for å forhindre skade.

- Alle skal ikke gå rundt med fuktmåler ukentlig, men om du ser at det mangler takstein eller beslag etter uvær, eller at parketten er misfarget og fuktig foran oppvaskmaskinen, må du få tak i hjelp så snart som mulig. Om skadene ser ut til å komme over egenandel, melder du saken til selskapet før du igangsetter store arbeider, sier Olsen.

Ifølge Olsen eksisterer det flere misforståelser rundt forsikring blant «mannen i gata». Men hva slags type skader på huset som ikke dekkes av forsikringen, er nødvendigvis ikke så lett å vite.

- Veldig mange skader skyldes at bygningskomponenter som tak, rør, membran på våtrom og lignende, er blitt for gammel. Derfor er det mer presist å si at det som betegnes som «vedlikehold» ikke dekkes av forsikringen, sier han.

- Har du et kobberrør som begynte å lekke, som rørleggeren sier at er «gått ut på dato» og må byttes til rør-i-rør, må du ut med både egenandelen og kostnaden for å legge nye rør, legger Olsen til.

- Forsikring ingen hvilepute

Olsen understreker at forsikringen altså ikke er en hvilepute siden du må ta vedlikeholdet selv, men forsikringen kan hjelpe deg om det oppstår skader utover hva som er vedlikehold.

- Har det kommet vann på avveie kan fortsatt følgeskader være en forsikringssak, forklarer han.

Tall fra Finans Norge viser at forsikringsbransjen samlet sett i 2019 utbetalte drøyt 1,2 milliarder kroner til kunder med boliger der vannskader var det som skyldtes slitasje og elde.

Olsen understreker likevel:

- Det er mange skader som skyldes slitasje og elde som naturligvis ikke dekkes av forsikringen, eksempelvis når verandaen råtner fordi den står ute hele året.

Slik beskytter du huset

I og med at vinteren kan være spesielt røff mot boligen, er januar en fin måned å starte med blanke ark og ta tak i oppussing, tilsyn og vedlikehold.

Men hvordan ta best mulig vare på huset?

- Du kan gjøre mer enn du gjerne er klar over, men arbeid som krever faglig innsikt, bør overlates til profesjonelle håndverkere, understreker Kjetil Lein.

Så hva kan du gjøre selv, og hva bør du få eksperter til å hjelpe deg med?

Her får du Leins beste tips:

Dette kan du gjøre selv:

Rens takrenna:

- Rens taknedløpsrør og takrenner for løv, kvist og lignende. Led vann fra taknedløp vekk fra huset - i god avstand bort fra huset, eller koble det til felles overvannsledning som leder vannet bort fra huset.

Se etter lekkasje og fuktskader:

- Kontrollere vegger, tak og loft for vanninntrenging. Se etter tegn på lekkasjer og fuktskader. Typiske eksempler er at maling flasser av eller tapet løsner. Råte i vegger, karmer og skjøter/overganger ses ofte som misfarging. Sjekk særlig rundt piper, rør, luftekanaler og så videre.

Mye av dette kan du gjøre selv:

Få overflatevann bort fra huset:

- Hindre at overflatevann renner inn mot huset. Terrenget skal helle bort fra bygningen: Sørg for at det er fall fra huset. Det betyr at vannet skal renne bort fra huset. En tommelfingerregel er at helningen skal være minst 15 centimeter, regnet fra husveggen og tre meter ut. Dersom det er vanskelig å få «fall» bort fra huset, kan man lage en ledegrøft eller drensgrøft.

Noe av dette kan du gjøre selv:

Sjekk rør og drenering:

- Ta en skikkelig rørsjekk og kontroller dreneringen rundt huset. Er den ødelagt, må den skiftes eller repareres. En rørinspeksjon vil avdekke eventuelle skader og viser om røtter har ødelagt eller trengt inn i dreneringen. Gamle betongrør kan ha forvitret, og gamle jernrør kan ha rustet i stykker. En god drenering senker grunnvannsnivået. Derfor er det viktig at den er utført riktig, fungerer og ligger dypt nok.

Dette må du ha fagfolk til:

Montere tilbakeslagsventil:

- Utfordringer med tilbakeslag fra avløpsrør eller lignende kan løses ved å montere «tilbakeslagssikring» som for eksempel «tilbakeslagsventil» - membranventil, flotørventil og klaffeventil.

Bruk stengbare gulvsluk:

- Hindre vanninntrenging fra sluk ved å montere stengbare gulvsluk.

Benytt pumpe – må installeres av fagfolk:

- Pumpe regnes som den sikreste måten for å unngå at avløpsvann, altså kloakk, trenger inn i huset/kjelleren. Pumpe er kostbart og krever en del oppfølging og vedlikehold, samt strømtilknytning. Pumpe kan også monteres for å håndtere overvann i trappenedløp, innkjørsel, nedkjørsel til garasje eller lignende.

Installer vannsensor:

- Det er mulig å installere vannsensor med alarm, en såkalt vannalarm/vanndetektor. Denne kan gi tidlig indikasjon på at fukt er på vei inn i huset.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer