Du stapper vel ikke inn til det er fullt?

Slik får du vaskemaskinen til å vare lengst mulig.

Overbelaster du maskinen kan du takke deg selv om trommelen går fløyten. Foto: Colourbox.com
Overbelaster du maskinen kan du takke deg selv om trommelen går fløyten. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Det er utrolig viktig å ta godt vare på vaskemaskinen og oppvaskmaskinen, så varer den lenge, sier Katrin Ohlander, markedssjef for Siemens Hvitevarer til DinSide.

Det viktigste er så enkelt at vi kvier oss nesten for å skrive det, men det er dessverre mange som glemmer akkurat dette: Les og følg bruksanvisningen. Gjør du det, er en stor del av jobben gjort.

Denne krisen ville nok imidlertid ikke vært unngått: Vaskemaskinen ble slitt i stykker

Ikke stapp den for full

Problemer som følge av overbelastning av trommelen er en av de vanligste vaskemaskinskadene.

– Mange stapper maskinen for full av klær. Dette gir en belastning over det den er beregnet for, sier Jan Vidar Olsen i AEG/Electrolux til DinSide.

Du kan selvfølgelig veie tøyet. Skal en maskin tåle 7 kg tøy, da er det 7 kg tørt tøy det er snakk om. Men dette kan jo være komplisert i lengden. Du kan gjerne veie tøy en gang og se hvor mye plass det tar i trommelen, men det viktigste er at det er plass til at tøyet får beveget seg i trommelen. Det skal jo vaskes rent!

En god tommelfingerregel er at du skal ha plass til en knyttet neve på toppen av tøyet inni trommelen. Tøyet kan godt klemmes litt sammen, men det skal ikke stappes til en hard klump.

Produktnytt: Gorenje fjerner knappene på vaskemaskinen

Tøm lommer, bruk vaskepose

En annen vanlig og totalt unødvendig skade på vaskemaskiner er skader fra gjenstander som ikke burde vært i maskinen. Eller som burde vært sikret.

– Når vi har maskiner på service, finner vi gjerne BH-spiler i tømmepunktene sammen med andre fremmedlegemer som binders, spiker, mynter - alt mulig rart, forteller Olsen.

Disse kan kile seg fast og skape problemer for trommelen, og dette er en undøvendig feil som enkelt kunne ha vært unngått. For det er bare dem som bruker vaskemaskinen som kan forhindre slike problemer.

Rådet er altså: Sjekk alle lommer, og bruk vaskeposer dersom du skal vaske en BH med spiler eller andre plagg med metalldeler. Det er ikke bare for plagget sin del du bør bruke vaskepose, det er minst like mye for vaskemaskinen sin del.

Hjelper ikke alltid med 60 grader: Fem av elleve vaskemaskiner vasker i for kaldt vann

Forebygg luktproblemer

– Et problem vi kan høre om er at det kan lukte ille, sier Ohlander. Dette er også lett å unngå om du bare er i forkant av problemet.

En av grunnene til at det kan begynne å lukte er at mange stort sett vasker på lave temperaturer. Å skru opp til høy temperatur og kokevask en gang iblant kan være med på å forhindre lukt.

Eventuelt kan du kjøre en tom maskin på 90 grader. Hvor ofte du bør gjøre dette varierer, Siemens kundeservice foreslår hver 14. dag, mens det danske Forbrugerrådet foreslår en gang i måneden for familier som bruker maskinen hyppig. En gang iblant er uansett ikke feil.

Sørg også for å tørke av gummilisten rundt åpningen dersom det blir liggende vann i sprekkene, samt å rengjøre såpeskuffen jevnlig, dersom du bruker denne og ikke vaskeball/vasketabletter.

Du kan også se videoer med smarte tips til hvordan du forhindrer lukt fra vaskemaskinen på Siemens' nettsider.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer