Du trenger ikke å skru dem av

Til tross for at det tirsdag settes rekorder på strømprisene flere steder i landet tirsdag, er det ikke mange kronene å spare på julebelysningen.

JULELYS: Strømprisene er skyhøy, men LED-pærene bruker lite strøm. Foto: Maria Sbytova / Shutterstock / NTB
JULELYS: Strømprisene er skyhøy, men LED-pærene bruker lite strøm. Foto: Maria Sbytova / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er vanskelig å si noe om hvordan strømprisene blir framover, men mye tyder på at de vil gå nedover igjen, da det er meldt varmere temperaturer utover uka, sier kraftanalytiker Fabian Skarboe Rønningen i Rystad Energy til NTB.

Tirsdag vil strømprisen mellom klokken 17 og 18 ligge på over 7 kroner per kilowattime (kWt) i Sørøst- Vest-, Sørvest-Norge, 4 kroner i Midt-Norge, mens det i Nord-Norge vil settes ny rekord siden strømkrisen inntraff med en snittpris på 3,22 per kWt.

JUL: Det har kommet en hel haug med juleprodukter i butikkene. Derfor tenkte vi at et knippe utvalgte fra Birkelunden Mannskor skulle få smake på to litt artige produkter. Video: Vis mer

Julelysene kan holdes tent

Rønningen mener likevel ikke at de høye prisene bør legge en demper på adventstiden.

– Hvis man skal gå i detalj, så bruker ikke julebelysningen veldig mye strøm. Jeg håper ikke at de høye prisene har bidratt til å ta fra folk all julestemning, sier analytikeren.

Han sier videre at han har lest om flere forskjellige tiltak som folk gjør for å kunne spare penger.

– Det virker som om det har gått sport i å spare penger. Fortsatt er det store prisforskjeller mellom dagen og natta, der er det bare fantasien som setter grenser, men det å skru av julebelysningen sparer man ikke store summene på.

Vær samtidig obs på at det kan være lurt å skru av julelysene når du legger deg om kvelden.

- De fleste av disse er nå basert på LED-teknologi og trekker som regel svært lite strøm. Ved bruk av LED-lys er det med andre ord ikke energien i seg selv som utgjør en risiko, fortalte kommunikasjonsrådgiver Tor Eirik Skaar i Norsk brannvernforening til DinSide forrige uke.

- Men slitasje, koblinger, bruk av skjøteledninger osv. kan øke risikoen for brann. Skal man være ekstra trygg bør man derfor slå de av når man går til sengs for natta.

Lavest pris i nord

En kilowattime tilsvarer strømbruk på én kilowatt i én time. En dusj på ti minutter bruker i snitt rundt 4,5 kWt, men det avhenger av temperatur og hvor mye vann dusjhodet leverer.

Den laveste kWt-prisen tirsdag blir mellom klokken 1 og 2 på natten i Nord-Norge, da på 84,5 øre. Prisen per kWt blir på sitt laveste i Sørøst-, Sørvest- og Vest-Norge 2,83 kroner og Midt-Norge 2,56 kroner.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer