Hvordan bore hull i fliser

Du trenger ikke å vegre deg for å bore hull i flisen

Med rett verktøy og litt kunnskap om flisen kan du fikse det helt selv. Se hvordan i videoen over! 

Publisert

Har du en knagg eller bilder du gjerne skulle hengt opp på flisene? Mange vegrer seg gjerne for å bore i fliser og for de fleste kan det være like enkelt å bruke monteringstape- eller lim.

Dette trenger du:

  • Kunnskap om hva som ligger bak veggen.
  • Glassbor, murbor eller diamantbor.
  • Solid drill.
  • Maskeringstape.
  • Silikon (Hvis du borer i våtrom)

Tape og lim er blitt så bra nå at nesten alt kan henges opp uten hjelp av skruer. Men noen ganger må man i gang med boren.

Det er noen viktige ting å huske på først. Er det vannrør eller elektriske ledninger bak veggen? Hvordan er festet på baksiden av flisen og er det membran du må være forsiktig med?

Ødelegger du membranen på et bad, kan du få problemer med forsikringen.

Velg utstyr

Har du fått en oversikt over alt dette kan du gå i gang med å velge utstyr. Noen fliser er hardere enn andre, da er det en fordel å bruke glassbor. For enda hardere fliser og større hull anbefales det diamantbor.

Noen ganger holder det med et vanlig murbor hvis flisen ikke er hard.

STØRRELSE: Velg størrelsen på boret ut i fra hva som skal fylle hullet. Skal du feste en skrue må du ta utgangspunkt i pluggen som skal festes først. FOTO: Simen Søvik
STØRRELSE: Velg størrelsen på boret ut i fra hva som skal fylle hullet. Skal du feste en skrue må du ta utgangspunkt i pluggen som skal festes først. FOTO: Simen Søvik Vis mer

Bryt overflaten

MARKER: Bruk en tapebit for å få bedre feste i veggen. FOTO: Simen Søvik
MARKER: Bruk en tapebit for å få bedre feste i veggen. FOTO: Simen Søvik Vis mer

Fest en bit med maskeringstape over flisen. Marker hvor du skal bore og bruk gjerne en syl til å bryte overflaten. Da unngår du at boret begynner å skli frem og tilbake når drillen starter.

Så er det bare å legge press på maskinen til boret er gjennom.

Bruker du diamantbor er det viktig å tilføre vann. Det øker også levetiden til boret.

Fyll med silikon

Når du borer hull i flisen, er det ofte for å sette inn en plastplugg som skruen kan festes i. Velg størrelsen på boren ut i fra størrelsen på pluggen.

VÅTROM: Ødelegger du membranen bak flisen i et våtrom kan det oppstå vannskader og det er ikke sikkert du får dekket alt på forsikringen. Fyll hullet med silikon for å sikre at det ikke trekker vann gjennom hullet. FOTO: Simen Søvik
VÅTROM: Ødelegger du membranen bak flisen i et våtrom kan det oppstå vannskader og det er ikke sikkert du får dekket alt på forsikringen. Fyll hullet med silikon for å sikre at det ikke trekker vann gjennom hullet. FOTO: Simen Søvik Vis mer

Har du boret deg gjennom en flis på badet, er det viktig å opprettholde membranen og sørge for at veggen fortsatt er vanntett. Fyll hullet med silikon før du fører inn pluggen. Når pluggen er på plass fyller du også denne med silikon, før du skrur inn skruen.

Har du mulighet til å bore hull i fugene anbefales dette for lettere gjenstander. Da ødelegger du ikke flisen og kan tette igjen hullet på et senere tidspunkt.

Hvordan alt fungerer i praksis ser du i videoen øverst i artikkelen!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer