Effektivt rengjøringsmiddel

Du trenger ikke alt dette

Ett rengjøringsmiddel kan brukes på (nesten) alle områder i boligen.

TUSEN TYPER: Det finnes utallige, ulike typer av rengjøringsmidler som skal være spesialegnet til spesifikke områder i boligen. Men du trenger absolutt ikke et helt arsenal av vaskemidler, mener kjemiker. Video: Linn Merete Rognø. Vis mer
Publisert

Kjøkkenspray, baderomsspray, toalettspray, grønnsåpe, antibakspray, vindusspray, skurekrem, salmiakk, klorin - det finnes hundrevis av rengjøringsmidler som skal passe til ethvert område og formål i boligen.

Men er det virkelig nødvendig med så mange forskjellige sprayer og såper?

Krever spesialmiddel

Ifølge forskerne er det riktig at ett og samme rengjøringsmiddel nødvendigvis ikke fungerer til alt. Og bruker du et vaskemiddel som er totalt uegnet for det underlaget du skal vaske, kan du gjøre vondt verre.

- Det er store forskjeller i vaskemidlenes egenskaper, for eksempel skånsomhet, hvor mye det skummer, pH-verdi og så videre. Noen vaskemidler kan også inneholde blekemidler som kan skade tekstiler, sier Carl Henrik Gørbitz, kjemiker ved Universitetet i Oslo.

Malin Skaar, leder for forbrukerservice hos Orkla - selskapet som er leverandør av ulike typer vaskemidler, forteller også at rengjøringsmidlene ofte er best egnet til det spesifikke materialet de er ment å brukes på, og slik sett gjør jobben lettere.

- For eksempel er en kjøkkenspray ekstra god på å fjerne fett og typisk smuss på et kjøkken, mens en baderomsspray er ekstra god på å fjerne kalk, som oppstår på et baderom, sier Skaar.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.