Effektivt rengjøringsmiddel

Du trenger ikke alt dette

Ett rengjøringsmiddel kan brukes på (nesten) alle områder i boligen.

TUSEN TYPER: Det finnes utallige, ulike typer av rengjøringsmidler som skal være spesialegnet til spesifikke områder i boligen. Men du trenger absolutt ikke et helt arsenal av vaskemidler, mener kjemiker. Video: Linn Merete Rognø. Vis mer
Publisert

Kjøkkenspray, baderomsspray, toalettspray, grønnsåpe, antibakspray, vindusspray, skurekrem, salmiakk, klorin - det finnes hundrevis av rengjøringsmidler som skal passe til ethvert område og formål i boligen.

Men er det virkelig nødvendig med så mange forskjellige sprayer og såper?

Krever spesialmiddel

Ifølge forskerne er det riktig at ett og samme rengjøringsmiddel nødvendigvis ikke fungerer til alt. Og bruker du et vaskemiddel som er totalt uegnet for det underlaget du skal vaske, kan du gjøre vondt verre.

- Det er store forskjeller i vaskemidlenes egenskaper, for eksempel skånsomhet, hvor mye det skummer, pH-verdi og så videre. Noen vaskemidler kan også inneholde blekemidler som kan skade tekstiler, sier Carl Henrik Gørbitz, kjemiker ved Universitetet i Oslo.

Malin Skaar, leder for forbrukerservice hos Orkla - selskapet som er leverandør av ulike typer vaskemidler, forteller også at rengjøringsmidlene ofte er best egnet til det spesifikke materialet de er ment å brukes på, og slik sett gjør jobben lettere.

- For eksempel er en kjøkkenspray ekstra god på å fjerne fett og typisk smuss på et kjøkken, mens en baderomsspray er ekstra god på å fjerne kalk, som oppstår på et baderom, sier Skaar.

Hun understreker i tillegg at det som uansett alltid krever et spesialmiddel er speil- og vindusflater.

- Her kreves for eksempel zalo-vann eller en vindusspray og en god mikrofiberklut for å få det blankt og skinnende, sier Skaar.

Ett middel enn godt nok

Når det er sagt, så er det mange gode allrengjøringsmidler som egner seg godt til mange ulike flater, vedgår hun.

- Disse kan stort sett brukes på kjøkken, baderom, gulv og så videre, forteller Skaar.

Bjarte Aarmo Lund, kjemiker og forsker ved UiT, Norges arktiske Universitet, bekrefter dette.

- Veldig mye av flekker går bort med å bare bruke vann alene, men av og til holder ikke det. Likevel er det ofte bare litt oppvaskmiddel, for eksempel zalo, som skal til for å løse opp flekker, sier Lund og legger til:

- Basert på dette, ser jeg ikke noe stort poeng i å ha et helt arsenal av vaskemidler tilgjengelig, sier Lund.

Men hvis du ikke har mer enn ett eller to rengjøringsmidler hjemme som du har tenkt å vaske flere ulike områder i boligen med, råder Gørbitz deg til å først teste vaskemiddelet på en liten flate som ikke synes dersom du er usikker på om materialet tåler middelet.

Men det er ikke mye som kan gå galt med en dråpe zalo i vaskevannet, sier Lund. Så det er nok et argument for å holde seg til enkle vaskemidler, mener han.

- Kraftigere rengjøringsmidler kan være veldig sure eller basiske som kan skade overflater. Slipende rengjøringsmidler er ofte fristende når det er åpenbart skittent, men kan lett gi riper som kan føre til skade på materialet under, understreker kjemikeren.

Han mener at det er greit å vite er at:

  • overflater som marmor er veldig følsomme og blir lett skadet av harde rengjøringsmidler
  • emalje på badekar er også lett å skade
  • finere treverk som teak trenger en oljehinne for ikke å tørke ut, og harde rengjøringsmidler kan fort fjerne denne hinnen

Skaar understreker at informasjon om det rengjøringsmiddelet er egnet for, ofte fremkommer på forsiden av produktet. Hennes råd er også å lese bruksanvisningen bakpå produktet før du bruker det.

Sterkere ikke bedre

For mange kan det virke logisk at jo kraftigere eller større mengde rengjøringsmiddel man bruker, jo renere blir det.

- Nei, blir det rent med et mildt rengjøringsmiddel er det selvfølgelig ikke noe å hente på å bruke et sterkere, kommenterer Gørbitz .

Skaar støtter dette, og understreker at det er viktig å bruke både riktig rengjøringsmiddel og riktig dosering.

- I tilfeller der man trenger en desinfisering, så trengs det klor, men dette er stort sett begrensede områder som på wc og bad, sier hun.

Rengjøringsmidler som er veldig alkaliske er særlig egnet til glass, mens disse er for sterke for vanlige overflater, understreker Finn Knut Hansen, professor i overflate-og kolloidkjemi ved Universitetet i Oslo.

- Oppvaskmaskin-pulver kommer i denne kategorien – fint mot fett, men bruk det ikke på tre, er Hansens råd.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer